Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kasvisruoka valitaan omasta tahdosta

Me ihmiset tiedämme täsmälleen, mitä pitäisi syödä ja mitä ei. Rasva, sokeri, limut, karkit, mässäily ja ylenpalttinen liha vaarantavat terveytemme. Ja silti me syömme kaikkea sitä.

Tammisaarelainen Lasse Örtsäter eli Rastachef on ottanut terveellisen ja ekologisen ruuan sydämen asiakseen. Hänellä on kasvisruokaan erikoistunut catering-palvelu, ja hän on opiskellut ravitsemustiedettä, jotta pystyy paremmin kertomaan ihmisille, millainen ruoka olisi hyväksi. Lisäksi hän avaa piakkoin kasvisravintolan Tammisaareen. Sitä ennen hän kävi lahtelaisessa ekokahvila MeaMannassa antamassa kasvisruokavinkkejä ja päivittämässä ravintolan toimintaa.

- Tämä on mahtava paikka, kaikki aina mausteita myöten luomua, Lasse Örtsäter kiittelee. Hän näkisi mielellään luomun käytön lisääntyvän.

- Jos tarjoan sinulle salaatin kanssa kupillisen myrkkyä, et kaada sitä ruokaasi. Mutta olet valmis syömään kasviksia, jotka on kasvatettu myrkyillä, hän kuvailee.

Yleensä ravitsemusneuvontaa haluavat painonpudottajat, aktiivisesti liikkuvat tai terveysaatteen löytäneet ihmiset. Rastachef on kiinnostunut tavallisen ihmisen hyvinvoinnista.

- Ravitsemuksella voi tehdä niin paljon että se on melkein dopingia, hän heittää.

Kaikki ruoka ei käy kaikille, eivätkä etenkään erikoisdieetit. Tietoa ruuasta tulee jo liikaa, jolloin ihmiset eivät enää ajattele asioita itse.

- Meidän pitää syödä enemmän vaistolla. Ihmisen keho tietää, mitä se tarvitsee. Esimerkiksi raskaana olevalle naiselle voi yhtäkkiä tulla himo syödä ruokaa, jota hän ei normaalisti söisi.

- Trooppisten hedelmien syöminen täällä keskellä talvea ei ole ihan oikein. Luonnollisempaa olisi syödä satokauden mukaan, hän arvioi.

Yllätys! Hyvää!

Kun sekasyöjälle alkaa puhua kasvisruuasta, sekasyöjä yleensä hermostuu. "Mitäs siinä ituhippi minun ruokaani puutut, ja sitä paitsi ei taida vihersmoothie paljon nälkää pitää..."

Paasaaminen onkin väärä tapa lähestyä aihetta. Asiallinen neuvonta ja tiedon jakaminen on tehokkaampaa. Eikä makkarakastikkeesta tarvitse heti hypätä soijarouhepihveihin.

- Omaa ravitsemusta voi muuttaa pikkuhiljaa. Ensin vaikka vähentämällä lihan syöntiä ja lisäämällä pähkinöitä ja siemeniä ruokavalioon, Rastachef vinkkaa.

- Rakastan kasvisruokaa ja haluan tuoda sitä esille. Etenkin miehet yli 50 vuotta ovat vaikeita vakuuttaa. Heille valmistan ruokaa, jossa on paljon sieniä, niissä on vähän sama tuntuma kuin lihassa. Ja sitten laitan juustoa ja teen gratiineja.

Rastachef ei valmistaa ruoaksi lihaa, ei vaikka sitä tilattaisiin.

- Kun teen kasviruokaa, ihmiset yllättyvät iloisesti. Vaikka ruoka on terveellistä, se voi olla myös maukasta.

Joskus kasvisruokailija joutuu opettelemaan uusia makuja ihan vaan terveellisyyden nimissä.

- Olen opetellut syömään merilevää. En oikein pidä sen mausta, mutta merilevä on ehkä terveellisintä koko maailmassa. Minusta merilevä maistuu sille, mille kuvittelen kalojen maistuvan, siis merelle.

Kokin vinkit

Kun opettelet syömään kasviruokaa, muista tämä Rastachefin viiden kohdan lista:

1. Panosta laadukkaisiin raaka-aineisiin ja suosi luomua.

2. Ketään ei voi pakottaa kasvisruokailijaksi. Se on kiinni omasta tahdosta. Lisää kasvisten määrää ruokavalioosi vähitellen. Aloita vaikka omenasta päivässä. Lisää kasviksia päivääsi sen sijaan että luopuisit jostain.

3. Ihminen on alunperin ollut kasvissyöjä, siihen viittaa muun muassa pitkä suolisto. Myös kalalla on ollut suuri merkitys. Punaisen lihan kanssa keholla on ongelmia.

4. Nyt puhaltavat terveellisyyden tuulet. Kasvisruoka sopii terveellisyyden trendiin. Hyvä ruoka saa sinut voimaan paremmin.

5. Tee kasvisruoka hyvin ja ajatuksella. Kasvisruoasta on edelleen paljon vääriä käsityksiä, koska monelle on tarjottu huonosti tehtyä ruokaa. Mieti makuja, käytä mausteita ja yrttejä. Kun kaikki viisi perusmakua tyydyttyvät aterian aikana, keho on tyytyväinen.

Uunibataatit seesaminsiemenillä

2-3 bataattia

1 dl oliiviöljyä

1-2 tl meri-tai himalajasuolaa

1 dl dijonsinappia

1 dl seesaminsiemeniä

1. Kuori bataatit ja pilko pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi siivuiksi.

2. Sekoita öljy, sinappi ja suola bataatteihin. Sirottele lopuksi seesaminsiemenet bataattien päälle. Paista uunissa 225 asteessa kunnes bataatit ovat pehmeitä ja kauniin ruskeita.

Paistettu, marinoitu tofu

400-500 g maustamatonta tofua

5-6 valkosipulin kynttä

1-2 tl chilihiutaleita

3-4 cm pala inkivääriä raastettuna

öljyä

0,5-1 dl tomaattipyrettä

1 tl suolaa

0,5 dl soijakastiketta

öljyä paistamiseen

1. Leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi. Paista runsaassa öljyssä, korkeassa lämpötilassa molemmilta puolilta kunnes tofut ovat saaneet rapean pinnan.

2. Sekoita marinadiainekset kulhossa ja lisää paistettu tofu. Anna tofun marinoitua vähintään 10-15 minuuttia. Käytä tofu sellaisenaan tai lisää salaatteihin.

Uunimunakoisot

1 munakoiso

1-2 kermajuustoviipaletta per munakoisopala

tomaattipyrettä

1 tuore basilikanlehti per munakoisoviipale

1. Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleiden päälle ohut kerros tomaattipyreetä. Laita yksi basilikan lehti jokaiselle viipaleelle ja peitä muutamalla juustoviipaleella. Paista uunissa 225 asteessa kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin vaaleanruskean pinnan.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi