Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Arvio

Viikon viinivinkki: Portti valkoiseen jouluun

Ferreira 10 Years White Port

Valkoinen portviini on orastavassa nousussa oleva, mutta vielä toistaiseksi melko harvalle tuttu viinityyppi.

Nimensä mukaisesti valkoisista rypäleistä Portugalin Douro-joen laaksossa valmistetun viinin tyyli vaihtelee lähes rutikuivasta erittäin makeaan. Suurin osa valkoisesta portviinistä kypsytetään lyhyesti terästankissa, mutta markkinoilta löytyy myös 10-40 vuotta tammitynnyrissä maustuneita harvinaisuuksia.

Ferreiran viinitalon 10 Years White Port tuli Alkon hyllyille lokakuussa. 10 vuotta tarkoittaa tässä sekoitteen keskimääräistä vähimmäisikää ja tuottajan mukaan pullote onkin sekoitus 8-15 vuotta tammen hellästä kosketuksesta nauttineita viinejä.

Meripihkanruskean viinin tuoksu viettelee: taatelia, rypälemehua, viikunaa, marsipaania, pähkinää, kevyttä oksidaatiota, kukkaisuutta ja neilikasta muistuttavaa mausteisuutta. Erittäin makeaa suutuntumaa tasapainottavat kohtalaiset hapot, portviinille tyypillisesti kahteen kymppiin yltävä volttiluku sekä kepeät tanniinit. Kenties vähempikin sokeri riittäisi, mutta nautinnollinen kokonaisuus yhtä kaikki.

Portugalissa valkoinen port nautitaan tyypillisesti hyvin viilennettynä aperitiivina esimerkiksi pähkinälautasen kera. Ferreiran kymppivuotias pärjää kuitenkin intensiivisyytensä ansiosta erinomaisesti myös sinihomejuustolle, muille pitkään kypsytetyille juustoille tai jouluisille leivonnaisille - ja toimiihan se toki ihan sellaisenaankin aikuisten omana jälkiruokana.

Tommi Walther
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi