Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Evira varoittaa: Älä tuo villisian lihaa, saattaa sisältää sikaruttoa

Villisikamakkara on monen Tallinnasta palavan matkailijan kantamuksissa. Evira suosittelee jättämään sen nyt väliin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, ettei Suomeen tuoda villisianlihaa eikä siitä valmistettuja elintarvikkeita Baltian maista ja Puolasta. Tarkoituksena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Viroon, Latviaan ja Liettuaan sekä Puolaan. Se on vakava, helposti leviävä eläinten virustauti. Tauti ei tartu ihmiseen, mutta voi vaarantaa suomalaisen sianlihan tuotannon.

Virus säilyy erittäin hyvin

Afrikkalainen sikaruttovirus kestää hyvin erilaisia lihatuotteiden valmistustapoja ja pystyy leviämään esimerkiksi kestomakkaran sekä savustetun tai ilmakuivatun lihatuotteen mukana.

Villisianlihan tuliaistuonti lähialueilta voi olla riski. Siksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että matkustajat eivät tuo villisianlihaa ja siitä valmistettuja elintarvikkeita taudin esiintymisalueilta Baltian maista ja Puolasta.

Kaikkien lihatuotteiden tuliaistuonti on kiellettyä Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Jätä jahtimatka väliin

Evira suosittelee myös välttämään villisikojen metsästysmatkoja tartunta-alueille. Tuontivaroitus ei koske vain lihaa, vaan myös mahdolliset metsästysmuistoja, kuten eläinten hampaita ja nahkoja. Ne pitäisi Eviran mukaan käsitellä lähtömaassa huoneenlämmössä säilytettäviksi ja vasta sen jälkeen lähettää Suomeen.

Jos metsästäjä on jo osallistunut metsästysmatkalle, hänen pitää puhdistaa ja desinfioida kaikki varusteensa huolellisesti. Mikäli sikaruton saastuttamista maista tulee vierailevia metsästäjiä Suomeen, paikallisten metsästysseurojen tulee tarjota heille varusteet.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi