Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Voimajuoma vei jalkapalloilijan mennessään ensi-imaisulla

Antti Pohjan ei ole tehnyt mieli makeaa enää yhtä paljon sen jälkeen, kun hän aloitti maten juomisen. Kuva: Antti Sepponen

Viisi vuotta sitten Uruguayn Punta del Esten rannalla maistettu mate vei lahtelaisen yrittäjän Antti Pohjan mennessään kertaheitolla. Kahvi sai jäädä, kun mate tuli rytinällä miehen päivärytmiin. Nykyisin jalkapalloilijana tunnetuksi tullut Antti Pohja aloittaa aamunsa rituaalinomaisesti, rauhassa ja huolella mateaan valmistaen.

Mate on eteläamerikkalainen kuumana nautittava juoma, jota voisi kuvailla hieman vahvan, karvaan makuiseksi vihreäksi teeksi. Teetä se ei kuitenkaan ole, sillä mate valmistetaan yerba mate -puun lehdistä.

Etelä-Amerikassa maten juominen on sosiaalista, sillä kuppi kiertää ihmiseltä toiselle ja kaikki juovat samasta suodatinpillistä, bombillasta. Tässä voi olla yksi syy, miksei mate ole kahvin, teen ja tupakan tavoin levinnyt maailmalle. Länsimaalaisista ajatus saman pillin jakamisesta voi tuntua epämiellyttävältä. Argentiinan, Uruguayn, Paraguayn, Brasilian ja Chilen lisäksi mate on levinnyt Argentiinasta Syyriaan palanneiden paluumuuttajien matkassa Lähi-Itään. Syyriassa ja Libanonissa mate on nuorten suosima seurustelujuoma.

Antti Pohja saa silti tyytyä useimmiten juomaan matensa yksin, sillä harvaa suomalaista maku miellyttää kovasta käännytystyöstä huolimatta.

- Matesta joko tykkää tai ei. Siihen on ehkä hankala totuttaa itseään. Suomalaisia kyllä kiinnostaa aina kovasti, mitä mömmöä minulla kupissani on, mutta harva maistettuaan haluaa ostaa rouhetta itselleen.

Maten juomisen seremoniallisuus toki käynnistää päivän rennoissa merkeissä, mutta matella on myös terveysvaikutuksensa. Myös Antti Pohja on huomannut, ettei enää makeaa tee mieli kovinkaan usein.

- Lisäksi väittäisin keskittymiskykyni parantuneeni, mutta sitä on tietysti vaikeampaa mitata. Kahvista sain aiemmin virkistyspiikin, mutta matesta saa virtaa pitkälle päivään. Voihan kaikki olla lumevaikutustakin, mutta jos se toimii niin mikäs siinä, hän sanoo.

Vaikka terveys- ja teebuumin voisi luulla lisäävän matenkin suosiota, Pohja ei usko siitä tulevan suomalaisten uutta suosikkia ainakaan lähiaikoina. Kahvi on kulttuurimme kulmakivi, eikä materouhetta ole helposti saatavilla. Pohjakin harmittelee, että Suomesta on vaikeaa ostaa suurempia eriä materouhetta. Pienissä pusseissa ostettuna puolestaan juoma käy kalliiksi, joten helpoiten matensa saa ulkomailta tilaamalla.

Laura Pylvänäinen
laura.pylvanainen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi