Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lempeämpi kuin kahvi, vahvempi kuin tee - Mate on terveellinen vaihtoehto kofeiinivajeeseen. Näin se tehdään - video

Maten ulkonäkö ei viehätä kaikkia. Kuva: Antti Sepponen

Pyöreästä kupista pillillä juotava mate voi herättää ohikulkijan uteliaisuuden. Mitä ihmettä tuo hörppii? Mitä vihreää mömmöä kupin pohjalla on? Onkohan tuo edes laillista ainetta?

Epäluulo on turhaa. Kyseessä oleva juoma mate on eteläamerikkalainen juoma, jolla on esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa jopa suomalaista saunaa vastaava kansallissymbolin asema.

Mate voi olla toisen makuun pistävää ja kitkerää, kun taas toinen ihastuu juomaan välittömästi. Vaikka kyseessä ei ole tee, voisi makua kuvailla hieman vahvan vihreän teen kaltaiseksi. Viime aikoina erityisesti terveysintoilijat ovat alkaneet kiinnostua matesta, sillä sen väitetään olevan kahvia lempeämpi juoma aamuihin.

Mate valmistetaan yerba mate -puun lehdistä, jotka sisältävät noin puolet kahvipapujen kofeiinista, mutta tuplasti teelehtien verran. Mate ei kuitenkaan aiheuta tärinää, vatsavaivoja tai sydämen tykytystä verkkaisen juomatahdin ansiosta. Monet kahvista mateen siirtyneet kuvailevat maten virkistävän kahvia levollisemmin ja tasaisemmin. Mate ei myöskään aiheuta närästystä.

Punaviiniä ja vihreää teetä ylistetään niiden antioksidanttipitoisuuksien vuoksi. Matessa antioksidantteja on peräti kolme kertaa enemmän kuin punaviinissä ja kuusi kertaa enemmän kuin vihreässä teessä.

Tavallinen matenjuoja alkaa mahdollisesti huomata terveyseron parin viikon käytön kuluessa. Ruoansulatus nopeutuu ja diureettisena mate poistaa myös nestettä. Mate on saanut maineen jopa ”laihduttavana ihmejuomana”, mutta todellisuudessa mate itsessään ei laihduta, vaan vie nälän tunteen pois. Maten väitetään myös helpottavan krapulaa.

Suomessa matea voi ostaa teekaupoista ja terveysliikkeistä. Moni myös tilaa materouheensa ulkomailta internetin välityksellä. Teemäistä matea myydään tavallisissa ruokakaupoissa.

Katso videolta miten mate valmistetaan.

[No available link text] 

Laura Pylvänäinen
laura.pylvanainen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi