Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Metsien superruoka: Sienet voivat olla lääke moneen vaivaan

Sieniä hatusta vedettynä. Kuva: Osmo Kuisma

Marjojen terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta metsien toisen ”superruoan”, sienten, terveyshyötyjä ei ole Suomessa ymmärretty vielä likimainkaan kokonaan.

Tutkimustieto on vielä rajallista, mutta se, mitä jo tiedetään, kertoo hyvää: sienissä on vain vähän rasvaa ja energiaa mutta runsaasti kuituja ja välttämättömiä aminohappoja.

Suomalaiset syövät sieniä keskimäärin vain alle 400 grammaa vuodessa per henkilö. Luvussa ovat mukana niin itsepoimitut metsäsienet kuin kaupasta ostetut viljellyt sienetkin.

- Se on naurettavan vähän, sienten terveysvaikutuksiin perehtynyt Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Hannu Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan muutaman sadan gramman keskimääräisellä kulutuksella ihminen ei juurikaan hyödy sienten hyvistä ainesosista.

Runsas kuitupitoisuus on yksi ruokasienten parhaista puolista.

Joissakin sienissä on lääkkeinäkin käytettyjä yhdisteitä, kuten osterivinokkaassa verenpaineen hoidosta tuttuja statiiniyhdisteitä, Mäkelä kertoo.

Herkkutateissa puolestaan on poikkeuksellisen korkea seleenipitoisuus. Kaikki luonnonvalossa kasvaneet sienet ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. Lisäksi sienten B3-pitoisuudet ovat moninkertaiset maitoon verrattuna.

Sienet ovat myös hyviä proteiininlähteitä. Sitä, mitkä sienet ovat kaikkein terveellisimpiä, Mäkelä ei pysty sanomaan. Sienten kirjo on niin laaja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi