Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Pekonia vegaanikeittiössä

Vegaanisesta ateriasta saa lautasmallin mukaisen. Kuva: Pirjo Ranta

Helsinkiläisessä kerrostalokaksiossa tuoksuu kotoisasti ruoalta. Mai Kivelä ja Petteri Pykäläinen ovat tehneet lounaaksi pihvejä, uunikasviksia ja fetasalaattia. Tuore äiti istuu kierrätetyllä sohvalla ja imettää kuukauden vanhaa Miloa. Tämän perheen jääkaapista ei löydy jauhelihaa, kananmunia tai kevytmaitoa.

- Suurin syy on eläinten oikeudet. Ympäristöasiat ovat myös tärkeitä, mutta esimerkiksi maidon tai kananmunien tuotannossa on monia asioita, joita en halua tukea vaikka ne olisivat luomua, Kivelä kertoo.

Kivelä aloitti kasvissyönnin 17-vuotiaana ja siirtyi vegaaniruokaan kuusi vuotta sitten. Hänen äitinsä ja siskonsa noudattavat hekin samaa ruokavaliota ja isä on vegaani kotioloissa.

- Meillä syötiin lapsenakin usein kasvisruokaa. Vegaanisen ruokavalion aloittaminen on varmasti vaikeampaa, jos ei ole tottunut erilaisiin vaihtoehtoihin. Välillä harmittaa, ettei meitä laitettu syömään kasvisruokaa jo lapsena.

Perheen uusin tulokas oppii vegaaniuteen kirjaimellisesti äidinmaidosta. Raskauden aikana Kivelän veriarvot pysyivät ihanteellisella tasolla. Hän uskoo, etteivät suomalaiset ravintoterapeutit uskalla suositella vegaanista ruokavaliota, koska heillä ei ole siitä vielä pitkäaikaista kokemusta.

- Sellaisissa maissa, joissa on useamman polven vegaaneja, ollaan todettu, että vegaanilapset ovat samanlaisia kuin muutkin hyvin ravitut ikätoverinsa. Esimerkiksi Briteissä ja Yhdysvalloissa ravintoasiantuntijat sanovat veganismin olevan ihan normaali ja hyvä vaihtoehto.

Lihatonta pihviä

Perhe ostaa lähes kaiken ruokansa tavallisista marketeista, mutta vierailee välillä myös erikoiskaupoissa. Joka päivä syödään alusta asti laitettua ruokaa, jota varioidaan mieltymysten mukaan. Einesvaihtoehtoja käytetään vain vähän.

- Jokaisessa ruokavaliossa voi syödä huonosti. Itse en ajattele jatkuvasti vegaaniuttani, koska se on normaali osa arkea. Olen sisäistänyt sen niin, etten lähde kauppaan etsiskelemään vaan tekemään jokapäiväisiä ostoksia.

Pariskunta etsii uusia reseptejä ja vinkkejä kavereilta, kirjoista, ravintoloista ja netistä. Jokin aika sitten Kivelä jakoi Facebookissa kuvan vegaanisesta sillistä. Useampi kaveri kysyi ohjetta ruokaan ja hän jäi miettimään, miksei vegaaniblogeissa ole perinteisiä ruokia korvaavia reseptejä.

- Olin jo äitiyslomalla ja kaipasin tekemistä, joten päätin perustaa blogin. En ole mikään suuri ruokaharrastaja. Siksi päätin lähteä enemmänkin siitä, että kokoan eri reseptejä yhteen paikkaan. Osa lukijoista onkin lähettänyt minulle omia ohjeitaan.

Kivelä toivoo, että blogin pariin löytäisivät muutkin kuin kasvisruokavaliota noudattavat.

- Veganismi ja työni ovat minulle poliittisia asioita. Haluan vaikuttaa siihen mihin maailma matkaa. Veganismin normalisointi on yksi osa sitä. Se voi olla aivan tavallisen ihmisen valinta.

Kivelä arvostaa perinteitä kuten jouluruokia tai juhannusherkkuja. Perhe nauttii joulupöydässä seitanista valmistettua kinkkua ja levittää juhannuksena leivälle merilevästä tehtyä mätiä.

- Ystäväni totesi kerran osuvasti, ettei lihateollisuudella ole oikeutta omistaa pihvin tai makkaran muotoa. Voin syödä soijapihviä tai -pekonia hyvällä omallatunnolla.

Pysäyttävät valaat

Kun Kivelä oli 9-vuotias, hän katsoi kotonaan televisiota. Uutisissa näytettiin, kuinka Greenpeacen väki pysäytti valaanpyyntiä. Pian tämän jälkeen hän soitti lankapuhelimella Greenpeacen Suomen osastolle ja ryhtyi lahjoittajaksi. Kahden vuoden päästä hän aloitti vapaaehtoistoiminnan. Nyt, 19 vuotta myöhemmin, Kivelä on samaisen järjestön vapaaehtoiskoordinaattori.

- Tekisin samoja asioita joka tapauksessa. Eipähän tarvitse istua ensin töissä ja sitten lähteä tekemään sitä, mitä oikeasti haluaisi tehdä.

Kivelä suunnittelee kampanjoita, järjestää vapaaehtoisten koulutuksia ja huolehtii, että kaikki pääsevät itseään kiinnostavaan työhön.

- Vapaaehtoisia ohjatessa saan työskennellä niiden kanssa, jotka haluavat todella tehdä ja toimia. Pysyn itsekin todella motivoituneena, kun näen heidän intoaan.

Aiemmin esimerkiksi kadulla kampanjoidessa ihmiset saattoivat kysyä, miksi ympäristöasioista kannattaa edes välittää. Nykyään Kivelä ei törmää tällaiseen. Ihmisten asenteet muuttuvat askel kerrallaan.

- Haluan silti vaikuttaa enemmän rakenteellisiin ja poliittisiin muutoksiin. Yksilöiden valintojen syyllistäminen on turhaa. Jokainen tekee sen verran kuin jaksaa ja tuntuu hyvältä. Itse haluan vain antaa mahdollisuuden siihen. Kaikilla vaikuttamisen tasoilla on oma tehtävänsä.

ESS-Miila Norros

Mai Kivelän blogi: vegaaninenversio.blogspot.com

Reseptit

Peruspihvit

noin 8 kpl

1 dl soijarouhetta

2 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 rkl soijakastiketta

1/2 dl korppujauhoja

1 dl kaura- tai soijakermaa

1 sipuli

2-4 valkosipulin kynttä

1 dl vehnäjauhoja

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl grillausmaustetta (esim. Vantastic Foodsin Barbeque Grill)

rypsiöljyä paistamiseen

Liota kasvisliemikuutio kuumaan veteen ja lisää soijakastike. Kaada mausteliemi soijarouheen päälle, sekoita ja anna soijarouheen turvota. Turvota korppujauhoja kermassa muutama minuutti ja lisää ne keitettyyn soijarouheeseen. Pilko ja kuullota sipuli sekä valkosipuli öljyssä noin viisi minuuttia ja lisää seokseen valkosipulia oman maun mukaan. Lisää vehnäjauhot, mustapippuri ja grillausmauste ja sekoita tasaiseksi. Muotoile ja paista pihvejä noin viisi minuuttia molemmin puolin.

Valkosipuliyrttidippi

1/2 purkkia maustamatonta soijajogurttia (250g)

2 valkosipulinkynttä

oreganoa

hyppysellinen suolaa

hyppysellinen sokeria

loraus sitruunamehua

Purista valkosipulinkynnet jogurttiin. Sekoita loputkin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa. Voit maustaa myös muilla haluamillasi yrteillä tai jättää oreganon kokonaan pois.

Uunijuurekset

5 isoa perunaa

1 iso lanttu

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

2 sipulia

öljyä

timjamia

grillimaustetta

suolaa ja pippuria

Tee kulhoon marinadi öljystä ja mausteista. Pilko juurekset, sekoita ne marinadissa ja kaada uunivuokaan. Paista 225 asteessa 30-45 minuuttia lohkojen koosta riippuen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi