Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kaunista myös lautaselle

Pelargoneista etenkin tuoksulajikkeet sopivat syötäväksi. Kuva: ESS

Kukkaset ovat ihania katsella, mutta aika monet niistä voi myös syödä. Jos siis raaskii. Kukkia voi syödä sellaisenaan, niillä voi koristella ja ne käyvät myös mausteista. Yrttien tapaan kukkia voi käyttää myös rohtoina ja luonnonlääkkeinä. Kukissa on runsaasti vitamiinia, ne ovat vähäkalorisia, mutta sisältävät proteiinia ja jopa hyvälaatuisia rasvoja.

Salaattia, keittoa, leivonnaisia, jälkiruokia, juomia, höysteitä... kukista on moneksi. Mutta mitä kukkia voi käyttää? Kaikki kukat eivät suinkaan sovi syötäviksi, osa on myrkyllisiä ja osa vain kaamean makuisia.

Onneksi kasviharrastaja Anne Paalo on kirjoittanut aiheesta kokonaisen kirjan. Sen nimi on lyhyesti ja osuvasti Kukkaruokaa. Hän mainitsee kirjansa esipuheessa mainion termin, flower power gourmet -liikkeen.

Kukista on nimittäin tullut yhä suositumpia lautasilla, ei vain koristeina vaan myös osana ateriaa. Maailmalla on tietysti puutarhoja, jotka ovat erikoistuneet vain syötäviin kukkiin ja esimerkiksi englantilaisen ruokakaupan vihannestiskissä on luonnollisesti myös kukkaosasto.

Opettele kukka kerrallaan

Meillä kukkien syömistä voi harjoitella omalla pihalla, sillä peruskasvistoomme kuuluu useita syötäviä kukkia. Itse kasvatetut kehäkukat, oman pihan ruusut, mahdollisesti kylvetyt tai itse kylväytyneet orvokit, samettiruusut, syreeninkukat, päivänliljat ja krassit, siinä vasta alkua uudelle kukkivalle ruokavaliolle. Mansikkamaalta kannattaa poimia mansikoiden lisäksi myös niiden kukkia.

Kukkasyöjän ensimmäinen sääntö kuuluu; ei kukkakaupan kukkia! Ne on kasvatettu kasvilannoitteilla, eivätkä siksi sovellu syötäviksi. Luomua sen olla pitää eli omasta penkistä. Niin, tai ikkunalaudalta. Pelargoneista etenkin tuoksulajikkeet sopivat syötäväksi. Jos hennoo, esimerkiksi sitruunantuoksuisesta Orange Fizzistä voi tehdä vaikka juustokakkua.

Anne Paalon kukkakirja on mainio kirja, joka esittelee huikean määrän pihoilta tuttuja kukkia, joita voi käyttää myös ravintona. Kirja antaa mainion neuvon: opettele tuntemaan ja käyttämään yksi kukka kerrallaan, aivan kuten sienetkin. Saatat yllättyä ja löytää itsesi viljelemästä kaunista satoa.

Kehäkukka-juustokeitto

1,5 dl silputtua varsiselleriä

2 dl hienonnettua sipulia

2 dl karkeaa porkkanaraastetta

ripaus paprikajauhetta

voita tai öljyä paistamiseen

1,2 l kanalientä

4 rkl vehnäjauhoja

7,5 de raastettua cheddar-juustoa

3 rkl kehäkukan terälehtiä

2,5 dl maitoa

2,5 dl kermaa

2 rkl sherryä

(tai sitruunamehua)

suolaa ja pippuria

persiljaa tai ruohosipulia

1. Kuullota sipulit, selleri ja porkkanaraaste, mausta paprikalla. Lisää joukkoon kanaliemi ja vehnäjauhot koko ajan sekoittaen, kunnes keitto on paksuuntunut.

2. Vähennä lämpöä ja lisää juusto hitaasti sekoittaen. Älä päästä kiehumaan.

3. Lisää kehäkukat, maito, kerma ja sherry. Mausta suolalla ja pippurilla, koristele vielä persiljalla tai ruohosipulilla. Tarjoa.

Ruusumunakas

1 ison, tummanpunaisen ruusun terälehdet

2 kananmunaa

1 rkl voita

tuoretta ruohosipulia

suolaa

pehmeää juustoa

1. Sulata voi pannulla. Laita tehosekoittimeen munat, ruohosipuli, suola ja melkein kaikki terälehdet. Jätä muutamia koristeeksi. Sekoita, kaada seos pannulle ja sekoita muutaman kerran. Vähennä lämpöä, peitä munakas ja paista, kunnes munakas on hyytynyt.

2. Lisää juusto munakkaan keskelle, taita munakas ja tarjoile. Koristele ruusun terälehdillä.

Laventelifoccaccia

1 rkl sokeria tai hunajaa

3,5 dl vettä

25 g hiivaa

7 rkl oliiviöljyä

2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

10 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl kuivattuja laventelinkukkia

pari murskattua valkosipulinkynttä

1. Liota sokeri tai hunaja haaleaan veteen. Lisää hiiva. Lisää suola, 4 rkl oliiviöljystä ja mustapippuri. Lisää jauhot vähitellen vaivaten.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, alusta 10 minuuttia. Sirottele taikinaan hieman kukkasilppua ja valkosipulimurskaa. Sekoita loput kukat, valkosipulit ja öljy seokseksi.

3. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna kohota puolitoista tuntia. Siirrä taas taikina pöydälle, vaivaa viitisen minuuttia. Jaa taikina neljään osaan, pyöritä ne palloiksi ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Litistä ohuiksi leiviksi. Anna vielä kerran kohota puolisen tuntia, painele leipiin kuoppia sormenpäillä ja kohota taas. Voitele oliiviöljyllä ja laita kuoppiin laventeli-valkosipuliseosta. Paista 250 asteessa 15 minuuttia.

Pelargoni-juustokakku

Taikina:

2,5 dl vehnäjauhoja

2,5 dl kauraryynejä

1,5 dl ruokosokeria

150 g voita

Täyte:

2 kananmunaa

3 dl ranskankermaa

3 dl tuorejuustoa

1 sitruuna

1 tl vaniljasokeria

8-10 hienoksi hakattua tuoksupelargonin lehteä (sitruksentuoksuisia)

Koristeluun:

Tuoreita marjoja

tuoksupelargonin kukkia

1. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon puoli desiä sokeria, kauraryynit ja vehnäjauho. Sekoita ja painele taikina piirakkavuokaan.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Lisää tuorejuusto, ranskankerma ja munat sekä loput sokerista. Sekoita kaikki hyvin.

3. Kaada täyte vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia, eli kunnes täyte on paistunut.

4. Koristele kakku tuoreilla hedelmillä tai marjoilla ja pelargonin kukilla. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi