Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kylät ja korttelit

Asikkalan Iso-Äiniölle avataan yksityinen kirjasto

Äinään seudun kylien alueella on Luontokeskus, pikavuoropysäkit, oma postinumero, vireät yhdistykset, kylälehti Äinämöinen, some-toimintaa ja ikääntyvä Seurantalo. Nyt meidän kylää palvelee myös Pellilän uusi kirjasto.

Iso-Äiniöllä avataan historian havinaa sisältävien teosten kirjasto lauantaina 11. huhtikuuta, kello 13-17. Perinteiden vaaliminen, rakkaus kirjoihin ja kirjojen esille asettaminen kyläläisten käyttöön on kunnioitettava kulttuuriteko Leena ja Pentti Etu-Seppälältä. Kirjasto tulee olemaan kylää yhdistävä paikka, se tuo kirjaihmisiä kokoon ja kyläisillä on uusi tapaamispaikka viisi kertaa kevään aikana.

Pellilän navetassa huhtikuussa avattava kirjasto istuu täydellisesti Kirjavuosi 2015-hankkeen ideaan ihmisten innostamisesta kirjojen lukemiseen. Hyvä kirja pitää pintansa, vaikka maailma on pullollaan muita tiedonlähteitä, viestintävälineitä ja ajanvietemuotoja. Tiloiltaan pieni, mutta valikoimaltaan suuri kirjasto perustuu Etu-Seppälän perheen omaan laajaan kirjakokoelmaan sekä muilta saatuihin lahjoituksiin. Monipuolista luettavaa riittää niin vakituisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin.

Vielä joitakin vuosia sitten Äinään seudulla kierteli säännöllisesti kirjastoauto, ja Äinää-Vähimaan koululla oli lisäksi nuorille luettavaa. Koulua ei enää ole eikä kirjastoautoakaan. Myöhemmin mahdollisuutta niin sanottuihin kirjakassi-toimituksiin kirjastosta tarjottiin, mutta suuresta kiinnostuksesta ei ole näkynyt merkkejä.

Etu-Seppälän perheen kirjat siirtyivät kuusi vuotta sitten Tampereelta Pellilään. Valtaosa kirjoista ei kuitenkaan mahtunut päärakennuksen kirjahyllyihin, jolloin sadat kirjat jäivät odottamaan hyvää sijoituspaikkaa. Parin viime vuoden aikana kehittyi ajatus kirjakokoelman hyödyntämisestä kaikkien kyläläisten käyttöön. Viime keväänä alettiin vanhasta navetasta raivata tilaa tätä tarkoitusta varten, ja kirjaston valmisteluja jatkettiin loppusyksyllä, kun muilta töiltä ehdittiin. Nyt on kirjasto valmis, ja sen kirja-aarteet ovat tarjolla kaikenikäisten tutustuttavaksi ja nautittavaksi.

Huhu Pellilän kyläkirjastoideasta levisi muutamalle tärkeälle taholle vuosi sitten, ja sen ansiosta kirjasto sai arvokkaita kirjalahjoituksia. Uuteen koulurakennukseen muuttaneet Vääksyn koulut lahjoittivat ylijäämäkirjojaan ja kirjahyllyjään, ja Asikkalan kirjasto puolestaan poistokirjojaan. Kirjakokoelman kartuttamiseen osallistui merkittävästi myös joukko yksittäisiä henkilöitä, joista erityisesti on mainittava eläkkeellä oleva Ikävalkon opettajapariskunta Vääksystä sekä tamperelainen Syrjän pariskunta.

Pellilän kirjastoon saa ensi tuntuman avointen ovien päivänä, lauantaina 11.4. klo 13-17. Toiminnan käynnistyessä kirjasto on auki yhtenä päivänä klo 16-19 joka toinen viikko. Huhtikuun kirjastopäivät ovat tiistai 14.4. ja tiistai 28.4. Toukokuussa kirjasto on auki tiistaina 12.5. ja tiistaina 26.5. Kesäkuukausien aukioloajat ilmoitetaan Infokeskuksen tauluilla sekä kyläyhdistyksen facebookissa ja nettisivuilla. Kirjaston käyttökokemukset ja –aktiivisuus arvioidaan kesän aikana, ja sen perusteella päätetään syksyn aukioloajat. Arvioinnin tuloksista ja syksyn toiminnasta tiedotetaan elokuun Äinämöisessä sekä kyläyhdistyksen muissa viestintävälineissä.

Pellilän kirjaston osoite on Tuukkalantie 12, ja kirjaston toiminnasta vastaa Leena Etu-Seppälä, puh. 044 9675156, sähköposti osoite leena.etu-seppala@hotmail.com.

Teksti: Liisa-Marjatta Pietinen, Leena Etu-Seppälä

Äinään seudun kyläyhdistys ry

www.ainaanseutu.net

www.facebook.com/ainaanseutu

twitter.com/ainaanseutu

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi