Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Oma raha

Kotikonttorin paperit vähenevät - kuitin saa sähköisessä muodossa yhä useammalta palveluntarjoajalta

Sähköiset kuitit yleistyvät, mutta eivät niin nopeasti kuin ennakoitiin. Kuva: Pirjo Kamppila

Kuitin ostoksista ja takuusta saa yhä useammin sähköisessä muodossa. Silti e-kuitteihin siirtyminen etenee odotettua hitaammin.

Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman arvioi runsas vuosi sitten, että muutaman vuoden päästä noin puolet kuiteista voisi olla sähköisessä muodossa. Nyt hän on eri mieltä.

– Hitaamminhan sähköinen kuitti etenee kuin toivoin. Kyse on muna ja kana -ilmiöstä. Koska tuotteiden ja palvelujen myy­jien kassajärjestelmistä ei saa vielä e-kuitteja, ei ostavien yritysten taloushallinnon järjestelmiin koodata valmiuksia niiden vastaanottoon, ja päinvastoin, Fredman kertoo.

Fredmanin mukaan ostajapuolelta ei ole tullut riittävästi painetta myyjille e-kuittien saamiseksi.

– Nyt esillä on ollut se, että valtio ostajana edellyttäisi e-kuitteja toimittajiltaan ehkä vuonna 2025. Se voisi nitkahduttaa asiaa eteenpäin.

Koska e-kuitti yleistyy hitaasti, on kehitetty sovelluksia, joilla paperikuitti kuvataan kännykällä ja lähetetään tilitoimistoon.

– Sovelluksissa on jopa automaattista tekstin tulkintaa.

S-ryhmässä e-kuitti­palveluissa ollaan jo pitkällä. Asiakas voi ottaa käyttöön paperittoman kassa-­asioinnin, jos hänellä on S-etukortti, jolla voi maksaa, tai Mobilepay-sovellus.

Tällöin useimpien S-ryhmän liikkeiden kassalla saa paperisen kuitin vain erikseen pyytämällä. Sähköinen kassakuitti tulee puhelimeen noin minuutin kuluessa maksamisesta ja tallentuu sovellukseen. Kuitteja säilytetään palvelussa kaksi vuotta.

Palvelu lanseerattiin syksyllä 2016. Sähköisen kassakuitti­arkiston on ottanut käyttöön 660 000 ja paperittoman asioinnin 315 000 asiakasta.

– Vuonna 2016 arvioimme, että meillä kuluu kuittipaperia vuodessa noin 81 000 kilometriä eli kahden maailmanympärysmatkan verran. Sähköisen kuitin vaikutusta paperin kulutukseen on vaikea arvioida yksiselitteisesti, sillä kuittimäärään vaikuttaa muun muassa markkinaosuuden kehitys, sanoo SOK Median asiakasomistajapalvelujen tiiminvetäjä Henri Häikiö.

K-ryhmällä ei ole vielä samanlaista palvelua, mutta sähköisten kuittien tuominen K-Plussa-asiakkaille on kehitteillä. Heidän saatavillaan on jo sähköinen takuukuittipalvelu K-ryhmän marketeissa.

Monissa liikkeissä on myös mahdollista saada kuitti sähköpostiin ja tallentaa ostajan tiedot liikkeen tietojärjestelmään tuotteen takuun ajaksi.

Kotiin kertyy siis paperisia kuitteja ja muita asiakirjoja vielä vuosien ajan. Kaikkia ei kannata hävittää heti.

Sanni Haikarainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi