Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Oma raha

Kommentti: Verkkotiliote vei innon arkistoida

Nuorena aikuisena olin ylpeä arkistointitaidoistani. Mapitin viitseliäästi kaikki pankkiasioihin, verotukseen, vakuutuksiin, asumiseen, opiskeluun ja töihin liittyvät paperit – monet laskuistakin.

Esimerkkinä toimi äitini, jonka olin nähnyt tekevän samoin. Hän oli oppinut taidon työskennellessään nuorena pankin konttorissa.

Vuosien mittaan mapit alkoivat pullistella. Kansioiden täyttäminen oli helpompaa kuin niiden perkaaminen ja vanhojen papereiden hävittäminen. Tulisijaa ei ollut, ja paperinkeräyspiste vaikutti epäluotettavalta paikalta tiliotteille ja palkkakuiteille. Repiminen taas tuntui liian vaivalloiselta.

Ratkaisin asian ostamalla lisää mappeja ja kaduin sitä aina, kun piti muuttaa. Ja muuttaa on pitänyt monta kertaa.

Kun verkkopankit sähköisine tiliotteineen ja e-laskuineen tulivat, otteeni alkoi lipsua. Postin tuomat paperit jäivät ajelehtimaan pöydille, josta siirtelin niitä laatikoihin ja kaappeihin. Jos jotain lappusta tarvittiin, etsiminen oli kauhea urakka.

Yhden muuton yhteydessä heitin monen vuoden paperit kylmästi sekajätteisiin. En jaksanut enää välittää, näkisikö joku tietojani. Tonkikoon!

Tätä juttua tehdessäni sain tietää, että paikallinen jätekeskus on alkanut vastaanottaa kuluttajien tietosuojapaperia hintaan 10 euroa kassi. Paperit tulee pudotella nipuissa itse lukollisen roskapöntön luukkuun.

Tieto ilahdutti minua suuresti. Vien paperini mielihyvin jätekeskukseen, vaikka se maksaakin.

Sen sijaan petyin, kun selvisi, että sähköisen tietomateriaalin tuhoamiseen ei ole juuri tarjolla palveluja kuluttajalle. Varmin keino on purkaa tietokoneen kovalevy osiksi itse. En edes tiedä, miltä se näyttää.

Sanni Haikarainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi