Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Oma raha

Nyt kannattaa tarkistaa verokortti! Monen suomalaisen tuloraja uhkaa paukkua loppuvuodesta

Ylittynyt tuloraja tarkoittaa korkeaa lisäveroprosenttia. Helpoimmin tarkistus ja muutos käy Omavero-palvelussa.

Lisäveroprosentti on noin 20 prosenttiyksikköä korkeampi kuin tavallinen veroprosentti. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Jopa joka kolmannella palkansaajalla saattaa olla loppuvuodesta edessään lisäveroyllätys ylittyneiden tulorajojen takia, kertovat Verohallinnon laskelmat.

Verokortti uudistui tänä vuonna, ja sen seurauksena monen suomalaisen käyttämät palkkakausikohtaiset tulorajat poistuivat. Tuloraja on nyt jokaisella vuosittainen.

Tämä ei muuta maksettavien verojen määrää, mutta mikäli omia tulojaan ei muista seurata ja veroprosentti on liian matala, koko vuoden tuloraja saattaakin ylittyä loppuvuodesta.

Tulorajan yli menevistä tuloista veronmaksaja maksaa lisäprosenttia. Se on noin 20 prosenttiyksikköä korkeampi kuin perusprosentti.

Laskelma on tämänhetkinen ja muuttuu, jos veronmaksajat itse huomaavat muuttaa veroprosenttejaan todellisten vuositulojensa mukaiseksi. Verohallinnon asiantuntija Päivi Ylitalon mukaan varmasta tiedosta ei siis ole kyse.

– Toki loppuvuonna voi saadakin vähemmän tuloja. Asiakkaat ovat itse parhaita tietäjiä, Ylitalo sanoo.

Vain yksi verokortti ja tuloraja

Verokortti on nyt kaikille samanlainen. Erillinen sivutulokortti prosentteineen jäi historiaan, samoin kuin sen raksittaminen, haluaako tulorajansa olevan kuukausittainen vai vuosittainen. Aiemmin tarjolla on ollut myös freelancerin verokortti, joka muistutti paljolti nykyistä verokorttia.

Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa erityisesti silloin, jos omissa tuloissa tai vähennyksissä on selkeä muutos. asiantuntija Päivi Ylitalo, Verohallinto

Kuukausittainen raja on aiemmin ollut veronmaksajilla yleinen valinta. Ylitalon mukaan se on myös ollut automaattinen valinta, mikäli veronmaksaja ei ole itse valinnut kumpaakaan tulorajajärjestelmää.

Ylitalo muistuttaa, että tulorajaa on aiemminkin pitänyt seurata. Erona on kuitenkin esimerkiksi se, että kuukausittaisessa rajassa ylimenot ovat usein pieniä – esimerkiksi lomarahoja ja muita vastaavia – kun taas vuosittaisessa rajassa paukkuu koko vuoden tuloraja.

Se taas voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joulukuussa veroja meneekin reippaasti enemmän kuin normaalisti.

– Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa erityisesti silloin, jos omissa tuloissa tai vähennyksissä on selkeä muutos, Ylitalo sanoo.

– Muutosverokortti kannattaa hakea aikaisemmin, jotta verot jakautuvat mahdollisimman tasaisesti, hän kehottaa.

Vähennyksiä voi hakea jo nyt

Asiasta ensimmäisenä kirjoittaneen Aamulehden mukaan alkuvuoden aiempaa pienempien verokertymien suurimman syyn jäljille päästiin Verohallinnossa elokuussa. Syyksi oli epäilty myös tuloverorekisterin ongelmia.

Ylitalon mukaan verottaja on yrittänyt panostaa viestintään, jotta mahdollisimman moni suomalainen huomaisi muutoksen verokortissa.

– Ainahan näissä on yllätysmomenttia, miten asiakas käyttäytyy ja huomioi, eikä sitä pysty ihan suoraan ennakoimaan, hän sanoo.

Hänen mukaansa yksi ja sama verokortti on kokonaisuudessaan kätevä ja palkanmaksajan kannalta helpompi kuin aikaisempi järjestelmä.

Ylitalo neuvoo, että jos muutosverokorttia tarvitsee, se kannattaa hakea sähköisesti. Samalla voi lisätä tietoja vähennyksistä kuten toteutuneista matkakuluista sekä kotitalousvähennyksistä vaikkapa suuren remontin jälkeen.

– Niistä voi ottaa hyödyn jo ennakkoperinnässä.

Lue myös: Annin, 17, ja Elisan, 16, mielestä nuoret tarvitsevat nykyistä enemmän tietoa raha-asioista – "Itsenäinen elämä herättää kysymyksiä"
 
Ohjeet

Näin haet muutosverokorttia

Oman tulorajansa ja veroprosenttinsa näkee omavero.fi-sivustolta.

Jos uudelle verokortille on tarvetta, muutosverokortin voi tilata samasta palvelusta.

Muutosverokorttia varten tarvitaan tiedot vuoden alusta kertyneistä tuloista ja veroista. Lisäksi uutta verokorttia varten täytyy ilmoittaa uusi arvio koko vuoden tai loppuvuoden palkasta. Uutta korttia haettaessa ilmoitetaan myös muut kuin palkkatulot.

Halutessaan myös saman vuoden verovähennyksiä – esimerkiksi remontin myötä syntynyttä kotitalousvähennystä tai toteutuneita matkakuluja – voi hakea jo muutosverokorttiin. Vähennykset voi ilmoittaa myös seuraavana vuonna veroilmoituksessa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi