Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Muistutus pikkulintujen ruokkijoille: kakka on kauhistus ruokintapaikalla

Linturokko ja salmonella voivat varjostaa talviruokintaa. Lintujen noutopöydässä kannattaa kiinnittää huomio hygieniaan.

Mustarastas saattaa jäädä Suomeen talvehtimaan. Jotta lintu selviää talven yli, sille voi järjestää ruokaa pihalle. Kuva: Sauvo Jylhä

Pikkulintujen ruokinta-aika on parhaimmillaan. Omakotitalojen pihoilla pikkulintuja voi ruokkia mielin määrin, mutta taloyhtiöissä voi olla määräyksiä, jotka kieltävät lintujen ruokkimisen esimerkiksi omilla parvekkeilla. Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori vinkkaa, että taloyhtiöt voisivat järjestää pihoilleen yhden ruokintapaikan, jota talon asukkaat voisivat hoitaa yhdessä.

Vuoren mukaan lintuja ruokitaan todella paljon kaupunkialueilla. Sen takia pelkoa lintujen nääntymisestä nälkään ei ole, jos ruokinnan syystä tai toisesta keskeyttää. Kaupunkilaislintu osaa mennä myös naapurin lintulaudalle.

– Harvaan asutulla maaseudulla tilanne voi olla toinen, kun linnut oppivat hakeutumaan tutuille paikoille, josta ruokaa saa.

Puhtaus on kaiken a ja o

Lintujen ruokinnassa tärkein asia on huolehtia ruokintapaikkojen puhtaudesta. Salmonella leviää lintujen ulosteiden mukana herkästi, ja linnusta toiseen kosketuksesta tarttuvaa linturokkoakin on pihalinnuilla nähty. Salmonellaan lintu kuolee. Jos pihalla näkyy apaattinen ja pörheä lintu, se on Vuoren mukaan varma merkki salmonellasta.

Linturokossa lintuun ilmestyy muun muassa verikyhmyjä höyhenettömiin ruumiinosiin. Linturokosta lintu voi hyvällä tuurilla parantua.

– Lintuja ei saa ruokkia maahan, ja ruokintapaikka on pidettävä puhtaana. Ruokinta-automaatin voi vaikka huuhdella kiehuvalla vedellä kerran viikossa. Ruokintapaikan alusta pitää siivota ruoantähteistä ja ulosteista, Vuori neuvoo.

Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää myös siksi, että kutsumattomat vieraat –  rotat ja hiiret – eivät hakeutuisi ruokapaikoille.

Ainoa lintu, joka lintulaudalle ei nouse, on keltasirkku. Keltasirkulle voi laittaa sen herkkua, kauraa, maahan, kunhan muistaa huolehtia paikan puhtaudesta ja vaihtaa säännöllisesti ruokintapaikkaa.

Sinitiainen ja talitiainen ovat kaupunkipihojen yleisimmät linnut. Kuva: Mirja Hussain

Vanhoja, talomallisia lintulautoja ei enää suositella käytettäviksi, koska ne likaantuvat herkästi, kun lintu pääsee ulostamaan ruoan sekaan.

– Kaupoissa on nykyään paljon erilaisia ruokinta-automaatteja. Paras automaatti on sellainen, josta lintu voi hakea ruokaa koko ajan, Vuori sanoo.

Linnuille voi tarjota auringonkukansiemeniä, pähkinöitä ja ihraa. Markkinoilla on myös erilaisia rasvasiemensekoituksia niin palloina kuin pötköinäkin. Olli Vuori on huomannut, että raidalliset auringonkukansiemenet maistuvat linnuille mustia siemeniä paremmin. Hienonnetut pähkinät ovat suurta herkkua, ja ihraa käyvät nokkimassa myös muun muassa käpytikat.

Lintuja ei saa ruokkia maahan, ja ruokintapaikka on pidettävä puhtaana. Lintuopas Olli Vuori

Markkinoilla on myös valmiiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä, joilla on puolensa ja puolensa. Ne ovat kuorimattomia siemeniä hieman kalliimpia, mutta niistä ei synny roskaa ruokintapaikalle. Toisaalta linnut tarvitsevat nokalleen tekemistä, jonka vuoksi kuorellisia siemeniä voi olla myös tarjolla.

Lahden kaupunki kustantaa linnuille sapuskaa

Pikkulintujen ruokapaikoille hakeutuvat myös isommat kaverit, harakat ja varikset. Vuori kertoo ruokkivansa omalla pihallaan varislintuja, mutta pitää isompien lintujen ruokintapaikan hieman kauempana pikkulintujen ruokapaikoista. Jos harakoita ja variksia ei halua pihallaan ruokkia, Vuori kehottaa suojaamaan pienten lintujen syötävät 35–40-millisellä verkolla.

– Pienemmät linnut pääsevät hakemaan ruoan, mutta isommat eivät verkon läpi pääse.

Lahden kaupunki auttaa osaltaan pikkulintuja talven aikana. Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä kertoo, että kaupunki kustantaa neljälle ruokintapaikalle sapuskat ja Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys hoitaa varsinaisen ruokinnan.

Pikkulintujen ruokintapaikkoja on Kariniemessä, Luhdanjoen lintutornilla, Linnaistensuolla ja Radiomäellä.

Vesilintujen ruokinta-paikat Lahdesta löytyvät Joutjoen sulalta ja Okeroisten Myllyn luota. Muualla vesilintujen ruokinta on kielletty.

Lue myös: Mitä ihmettä on hiusjää? Se yleistynee Suomessa, vaikka liilatali onkin valikoiva
Päivi Piirainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi