Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Hartolan välistoppi ei tällä kertaa ollut kohtalokas lehmähaikaraa etsittäessä

Luontokuvaaja Jussi Murtosaari kuvasi keskellä isoa väkijoukkoa.

Lehmähaikara lennähtää myyräjahtiin. Kuva: Jussi Murtosaari

Hattulassa nähtiin pellolla ruokaileva, Suomen neljäs lehmähaikara 20. lokakuuta. Lintu poistui kuitenkin paikalta jo parikymmentä minuuttia löytymisensä jälkeen ja havainto jäi vain parin onnekkaan löytäjän iloksi.

Viisi päivää myöhemmin lintu löytyi Turengista. Nyt lintu löytyi sen verran aikaisin, että paikalle ehti jo useita ihailijoita. Päivä oli perjantai ja minä olin jo ehtinyt sopia muuta menoa.

Lauantaiaamuna paikalla oli innokkaita etsijöitä jo aamuhämäristä lähtien, mutta haikara oli vaihtanut paikkakuntaa.

Sunnuntaina se löytyi Mäntsälästä, mutta aluksi maallikkojen toimesta.

Kuvaaminen oli hankalaa, kun väkeä oli kaikkialla.

Maanantai-iltana lintu osui lintuharrastajan silmiin, mutta vasta aivan illansuussa. Havainnon mukaan paikalliset varikset hätyyttivät pellolla ruokailleen oudon vieraan tiehensä.

Tiistaiksi olin sopinut parin kollegan kanssa kokopäiväretkestä, joten netti oli tehostetussa seurannassa heti aamusta alkaen. Tieto edellisen päivän ruokailupaikalle palanneesta lehmähaikarasta teki retkikohteen vallinnasta hyvin helppoa.

Peruskuva myyräateriaa sulattelevasta lehmähaikarasta. Kuva: Jussi Murtosaari

Tiistai 29.10., Jyväskylässä aika tuhnuinen keli, mutta etelään luvataan selkeämpää: muutama pakkasaste ja kevyttä tuulta.

Lähtö viivästyi muutamalla minuutilla, kun kaveri etsi minulle ylimääräistä objektiivin pikakiinnityslevyä– omani kun oli hukassa. Osalla teistä oli jo talvinopeusrajoitus voimassa ja sekin hieman hidasti matkantekoa.

Talven tulo olisi yksilölle kohtalokas.

Hartolan kohdalla silmiin osui vielä ylimääräinen häiriötekijä. Laulujoutsenparvi oli saanut seurakseen parikymmentä tundrahanhea ja koko porukka oli houkuttelevan lähellä tietä. Pikapäätös parin minuutin lisäpysähdyksestä tehtiin lennossa, auto pikaisesti ympäri seuraavalla levikkeellä, ikkunat auki ja putket ulos. Kolme kameraa raksutti pari minuuttia ja sitten jatkettiin alkuperäiseen suuntaan.

Ei ole kerta eikä kaksi, kun varsinainen kohde on poistunut paikalta vain muutama minuutti ennen perille pääsyä. Loppumatkalla olikin voimassa armoton nettihiljaisuus, kukaan ei tohtinut katsoa, onko lehmähaikara vielä paikalla.

Perille tultiin pian yhden jälkeen. Paikkaa ei tarvinnut juurikaan hakea, sillä heti moottoritien rampista avautui melkoinen näky: risteysalueen jälkeinen tienvarsi oli täynnä parkkeerattuja autoja ja erimittaisten putkien ulkoiluttajia. Lintu oli siis yhä paikalla.

Hartolan pikapysähdyksen antia: laulujoutsen ja tundrahanhia. Kuva: Jussi Murtosaari

Kävimme jonon jatkoksi ja otimme kaluston esille. Seuraavan kolmen tunnin aikana muistin taas, miksi en oikein välitä varsinaisesta lintubongauksesta. Kuvaaminen oli hankalaa, kun väkeä oli kaikkialla. Onneksi nyt kaikki malttoivat sentään pysyä riittävän etäällä itse linnusta.

Malli oli melko passiivinen. Suurimman osan ajasta se torkkui keskellä peltoa ja sulatteli aiemmin hotkaisemiaan myyriä. Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi. Aluksi lintu otti muutaman lyhyen lentopyrähdyksen kuin alkulämmittelyksi ennen siirtymistään tienpenkan ojan reunalle myyriä jahtaamaan. Kuvat piti ottaa kaukaa, jopa ylipitkillä polttoväleillä ja suppealla kuvakulmavalikoimalla. Lopputulos ei ollutkaan mitään huippua mutta olosuhteisiin nähden kohtalainen.

Kotimatka sujui jo vapautuneemmissa tunnelmissa ja nyt ehdittiin myös syömään.

Lehmähaikara on viihtynyt samalla paikalla jo toista viikkoa ja havaintoja on tehty päivittäin. Talven tulo lienee sille kuitenkin kohtalokas, mikäli se ei osaa suunnistaa takaisin etelään, kuten muut lajitoverinsa.

Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi