Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Kaupallisten kalastajien viime vuoden saalis oli 5,2 miljoonaa kiloa – nämä ovat sisävesien arvokkaimmat saalislajit

Sisävesien kaupallisen kalasaaliin kokonaisarvo on pysynyt ennallaan. Kuva: Juha Poutanen

Kaupalliset kalastajat saivat vuonna 2018 saaliiksi sisävesiltä 5,2 miljoonaa kiloa kalaa. Vuonna 2017 saalis oli 6,5 miljoonaa kiloa. Saaliin pieneneminen johtui pääosin nuotalla pyydetyn muikun määrän vähenemisestä. Rapusaalis oli jonkin verran alle 600 000 rapua – lähes kaikki oli täplärapua. Saaliin arvo oli 14,7 miljoonaa euroa eli lähes sama kuin edellisenä vuonna.

Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen sisävesien kaupallisen kalastuksen vuoden 2018 saalistilastosta.

– Kuhasaalis kasvoi hieman jopa edellisten vuosien ennätysmääristä. Nuottamuikun saalismäärä väheni edelliseen vuoteen verrattuna. Luultavasti se osin heijastelee muikkukannan koon vaihtelua, mutta huonot jääolosuhteet ja jään alle muodostunut hyhmä vaikeuttivat talven nuottapyyntiä itäisessä Suomessa ja Satakunnassa. Troolilla pyydystetyn muikun määrä ei vähentynyt lainkaan, kertoo Luonnonvarakeskusken yliaktuaari Mika Rahikainen.

Muikku on edelleen sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan. Kuhasaaliin arvo on kuitenkin jo lähellä muikun arvoa. Muikkusaaliin arvo oli 5,8 ja kuhasaaliin 4,8 miljoonaa euroa. Yhdessä nämä kaksi lajia muodostavat kolme neljännestä sisävesien kaupallisen kalastuksen kalansaaliin arvosta. Saaliin arvo lasketaan kalastajien saaman arvonlisäverottoman hinnan ja saaliin määrän tulona.

Siika oli sisävesien kolmanneksi arvokkain saalislaji, kun vielä kahtena edellisenä vuotena se oli täplärapu. Siikasaaliin arvo oli 0,8 miljoonaa euroa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi