Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Lokakuun kalakisan komein kuha oli 11,5-kiloinen

Hauen Petri Suoperä päästi takaisin järveen.

Lokakuun komein kuha oli tankannut itsensä 11,5-kiloiseksi. Kuva: Saatu

Viime kuun kalakisassa tuli moitiskeltua paikallisia kalastajia laiskuudesta, kun kalaan ei juuri ollut ehditty. Lokakuussa tahti alkoi olla jo normaalinlainen ja ilmoituksia ja saalista Etelä-Suomen Sanomien kalakisaan kertyi oikein mukavasti.

Lokakuun kalakisapalkinnon, ESS:n erikoisuistimen saa Petri Suoperä, joka on ollut aiemminkin ahkerasti kisassa mukana. Suoperä ilmoitti kisaan kaksi suurta kalaa – kuhan ja hauen. Suoperä on mallikalastaja, sillä hänellä on tapana vapauttaa suuret kalat takaisin järveen aina, kun se on mahdollista.

Suoperän kokiessa verkkojaan lokakuun loppupuolella nousi verkosta kaksi suurta kalaa – hauki ja kuha. Hauki oli vielä hyvässä hapessa ja saatuaan kalan verkosta irti ja mitattua sen pituudeksi 108 senttiä laski Suoperä hauen takaisin järveen.

– Kuin kiitokseksi, kala läimäytti pyrstöllään vedet silmilleni, ennekuin sukelsi vapauteen, kalastaja kirjoitti.

Lue myös: Jättimäinen ahven yllätti verkkoja kokeneen Ismo Jokisen – "Ikäni olen kalastanut, mutta en ole koskaan nähnyt tällaista"
 

– Kuhalla ei sen sijaan ollut enää kiirettä minnekään, sillä kala oli pyörittänyt verkon päänsä ympärille niin kireästi, että siitä ei ollut enää lähtijäksi muualle kuin ruokapöytään. Valitettavasti, Suoperä kertoi.

Senttiä vajaat metrin mittainen kuha painoi 11 560 grammaa ja ympärysmittaa kalalla oli 62 senttiä.

Kuhaa riitti myös Hannu Tukian ruokapöytään. Vesijakojärveen viritetystä verkosta nousi neljä kuhaa, joista suurin painoi 8 140 grammaa. Muut olivat kilon kahden väliltä. Viikkoa myöhemmin penkan reunassa olevassa verkossa oli 5,2-kiloinen kuha ja kolmekiloinen hauki. Muikkujakin Tukia sai ihan riittämiin. 15–16-millisissä verkoissa kimalteli 14,5 kiloa muikkuja.

Hannu Tukian hauki ja kuha nousivat Vesijakojärvestä. Kuva: Hannu Tukia

Eino Kinnusta onnisti Asikkalanselällä, kun vetouistimeen nappasi 97-senttinen ja 7,4-kiloinen hauki. Hauki oli syönnillään aivan Salonsaaren kupeessa.

Eino Kinnusen 7,4-kiloinen. Kuva: Eino Kinnunen

1 120-grammainen aborre tarttui jigiin Vesijärvellä lähellä Lankiluotoa noin 10 metrin syvyydestä, kertoi Jari Ahonen lokakuista kalareissuaan.

– Kuvasin kalan nopeasti ja vapautin ahvenen takaisin omaan elementtiinsä, sillä ruokakalaa oli jo entuudestaan ihan tarpeeksi, Ahonen kirjoitti.

Ja olihan niitä. Ruokakalaksi Ahonen otti kymmenen jigattua ahventa, joiden yhteispaino oli 3,5 kiloa.

Päijänne tarjoili parastaan Marko Asikaiselle, jonka vetouistimeen nakkasi 4 600-grammainen taimen. Pituutta taimenella oli 71 senttiä.

Marko Asikainen ja Päijänteen hopeakylkinen. Kuva: Marko Asikainen
Ari Ahosen 1 120-grammainen ahven pääsi kuvauksen ja punnituksen jälkeen takaisin Vesijärveen. Kuva: Ari Ahonen
Matti Turpeinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi