Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Luontokuvaaja herkistyi, kun emo etääntyi vasoistaan ja kuvaaja onnistui tallentamaan parin sekunnin painovoimaa uhmaavan loikan

Kohteen tuntemisella on toisinaan lähes ratkaiseva merkitys luontokuvaajalle.

Vasan loikka pitää painovoimaa pilkkanaan. Kuva: Jussi Murtosaari

Urjala 20.7. Olimme kotimatkalla Lounais-Suomeen tehdyltä kuvausreissulta. Pellolla suorastaan parveili valkohäntäpeuroja.

Otukset olivat komeasti vastavalon puolella, niitä piti koettaa kuvata. Ikkunat auki, auto parkkiin, putket pihalle ja töihin.

Alkuun peurat olivat epäluuloisia ja muutaman minuutin päästä jonkun hermot sitten pettivätkin. Se nosti häntänsä pystyyn ja otti muutaman näyttävän loikan meistä poispäin. Muut luulivat, että oli tosi kyseessä ja hetkessä pellolla vilkkui ainakin parikymmentä häntää.

Lopputuloksena löytyi muutama käyttökelpoinenkin ruutu, mutta hieno valo ja muutenkin mukava tilanne jäi melko lailla vaatimattomasti hyödynnettyä.

Heinäkuussa pukkien sarvet olivat vielä nahkapeitteiset. Kuva: Jussi Murtosaari

Urjala 22.9., pilvipoutainen iltapäivä. Paikka oli mielessä, kun matkasimme ulkosaaristoon syyskuun lopulla. Nytkin peuroja oli samalla aukealla, mutta eri puolella tietä.

Nyt ei porukassa ollut heikkohermoisia hätäilijöitä. Vajaassa tunnissa muistikorteille tallentui satoja ruutuja.

Porukassa oli myös yksi melko hentorakenteinen yksilö, jonka seurassa pysytteli tiukasti kaksi vasaa. Tällä peuralla oli kuitenkin pienet sarvet. Ilmeisesti myös vanhemmilla naarailla voi olla hennot sarvet. Välillä se teki tuttavuutta myös paikalle osuneiden muiden aikuisten yksilöiden kanssa.

Meininki oli hyvin kansainvälistä: aluksi poskisuudelmat kahden puolen ja sitten kohteliasta tuijottelua – ennen kuin molemmat jatkoivat matkaa taholleen.

Vasa huomasi äidin lähteneen kauemmas

Urjala 27.9, puolipilvinen iltapäivä, paluumatka Utöstä kotiin.

Taas olivat valkohäntäpeurat meitä vastassa samalla peltoaukealla. Päätien vierestä löytyi hieman hiljaisempi hiekkatie, joka vei sopivasti peurapaikan läpi. Nyt väki oli pääosin keskemmällä peltoa ja yksilömääräkin selvästi pienempi.

Lähimpänä oli yksi naaras ja sen kaksi vasaa. Vasat olivat vilkkaita ja täynnä energiaa, aivan kuin mitkä tahansa lapset. Äiti siirtyi pikkuhiljaa lähemmäs metsänreunaa, samalla kun toinen vasoista jäi hieman kauemmas.

Nyt kuvaajanvaistoni herkistyivät, tilanne oli käymässä päälle. Ei menisi montakaan hetkeä, kun toinen vasoista havahtuisi äidin etääntyneen turhan kauas. Säädin kameran täydelle aukolle ja ryhmätarkennukselle eli valmistauduin liikkuvan kohteen kuvaamiseen mahdollisimman hyvin. Sitten se tapahtui. Varsa huomasi olevansa liian kaukana äidistään. Se otti muutaman juoksuaskeleen kohti metsänreunaa. Kamera seurasi vasaa ja sormi koukistui laukaisimelle. Vauhtiin päästyään peura teki juuri sen, mitä olin odottanutkin. Laukaisin pohjassa kamera raksutti koko tapahtumahetken eli kokonaiset 30 ruutua.

Sarvipäiseksi naaraaksi tulkitsemani peura ja kaksi vasaa. Kuva: Jussi Murtosaari

Kotikoneella sitten selvisi, mitä oikein tapahtui tuon reilun parin sekunnin aikana. Vasa lähti juoksuun ja riittävässä vauhdissa ponnisti ilmaan. Tämän seurauksena sain talteen sen painovoimaa uhmaavan loikan, sulavan laskeutumisen ja loppukävelyn, kun emo oli saatu kiinni.

Taas kerran oli kokemuksesta kiistatonta hyötyä. Olen muutaman kerran onnistunut näkemään kyseisen loikan ennenkin, mutta kuvia en moisesta suorituksesta juurikaan ollut itse onnistunut saamaan. Nyt nappasi.

Kohteen tuntemisella on toisinaan lähes ratkaiseva merkitys hieman erilaisten kuvien saamisessa, kun osaa ennakoida, mitä voi olla tulossa tai tapahtumassa. Silti lopullinen onnistuminen on aina osin onnenkauppaa. Mikäli emä olisi kulkenut minusta poispäin, olisin saanut kuvan vain vasan pomppivasta peräpeilistä.

Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi