Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Suomenpystykorvalla on ainutlaatuinen kyky ilmaista metsäkanalintu haukkumalla ja pitää lintu paikoillaan – rodulla on pitkä historia

Suomenpystykorva ja karjalankarhukoira ovat uskollisia omistajalleen eivätkä lähde pitkiksi ajoiksi omille teilleen.

Pertti Saarenkedon suosikkirotu on suomenpystykorva. Perheessä on kuusivuotias Jane. Kuva: Risto Aalto

Suomen kansalliskoiraksi nimetyllä suomenpystykorvalla on takanaan pitkä historia. Jo satoja vuosia sitten suomalaiset käyttivät pystykorvantapaisia koiria metsästyskavereinaan. Näistä varhaisista maatiaispystykorvista jalostettiin nykyiset suomenpystykorvat.

Rotu oli Suomessa yleinen 1950- ja 60-luvuilla. Maalaistalojen pihassa kippurahätä oli varsin tavallinen näky, sillä pentuja syntyi jopa pari tuhatta vuodessa.

Suomenpystykorva saattaa olla luonteeltaan vähän jääräpäinen. pystykorvayhdistyksen puheenjohtaja Pertti Saarenketo

Kun koirarotujen määrä kasvoi, suomenpystykorvan suosio väheni, mutta edelleen rekisteröidään vuosittain useita satoja pentuja.

Keski-Suomen Puna-mustat pystykorvayhdistyksen puheenjohtajan Pertti Saarenkedon mukaan rodun suosio perustuu siihen, että suomenpystykorva on pohjanpystykorvan ohella ainoa rotu, joka ilmaisee haukkumalla metsäkanalinnun ja pyrkii pitämään linnun paikallaan.

– Tämä ominaisuus on kirjoitettu sen geeniperimään. Pentuna suomenpystykorva haukkuu kaikki pihan pikkulinnutkin, mutta koulutuksen kautta koira alkaa haukkua vain metsästettäviä lintuja.

Koulutuksessa keskitytään siihen, että koira oppii merkitsemään linnun mahdollisimman tarkasti ja alkaa haukkua vasta linnun kohdalla.

Pohjanpystykorva. Kuva: Karppinen Sami

Saarenkedon oma koira on kuusivuotias Jane. Kuten suomenpystykorvat yleensä, Jane on hyvin isäntäuskollinen.

– Suomenpystykorvan hieno piirre on se, että metsälläkin koira haluaa pitää yhteyttä omistajaansa. Jane tekee 10–15 minuutin lenkkejä ja palaa sitten luokseni, jos lintuja ei löydy.

Isäntäuskollisuus voi näyttäytyä myös siten, että suomenpystykorva haluaa pitää omasta laumastaan huolta ja saattaa siksi olla varauksellinen esimerkiksi toisia uroskoiria kohtaan.

– Koira pitää kouluttaa niin, ettei se ole vihainen ketään kohtaan, Saarenketo korostaa.

Jane on jo oppinut säästämään haukkunsa riistalinnuille. Kuva: Risto Aalto

Suomenpystykorvalla on haukku herkässä, mutta esimerkiksi tarhassa oleva Jane ei reagoi haukkumalla vieraiden tuloon.

Pertti Saarenkedon mukaan turha haukkuminen jää pois kouluttamalla.

– Suomenpystykorva saattaa olla luonteeltaan vähän jääräpäinen, joten esimerkiksi perustottelevaisuuden kouluttamisessa omistajan täytyy vain olla kärsivällinen. Pitää muistaa, että koulutusta tehdään joka päivä ja joka hetki.

Metsässä suomenpystykorva on omassa elementissään. Saarenkedon mukaan rotu sopii erinomaisesti linnunmetsästykseen, mutta on toimiva kaveri myös hirvimetsällä.

– Esimerkiksi vuonna 2018 suomenpystykorva voitti kaikkien hirvikoirarotujen Pohjoismaiden mestaruuden. Toiset käyttävät pystykorvaa myös pienpetojen metsästämisessä.

Parin viime vuoden aikana suomenpystykorvan suosio on lähtenyt hienoiseen kasvuun. Yhtenä syynä voi olla se, että suomenpystykorva sopii paitsi käyttö- myös kotikoiraksi. Se on myös yksi terveimpiä koirarotuja.

Valtakunnallinen Suomen pystykorvajärjestö ylläpitää Pentupörssiä.

Paikallisyhdistyksen kautta pääsee kiinni myös kilpailutoimintaan.

– Järjestämme vuosittain yhdessä Pohjois-Savon pystykorvakerhon kanssa nokipannuhaukut eli linnunhaukkukokeet, jotka on tarkoitettu ainoastaan ensikertalaisille. Tapahtumassa saa vinkkejä siihen, miten koiria kannattaa ohjata ja kouluttaa, kertoo Saarenketo, joka toimii itsekin muun muassa linnunhaukkukokeiden ylituomarina.

Karjalankarhukoira sopii ensimmäiseksi koiraksi ja lapsiperheisiin. Kuva: Karppinen Sami

Keski-Suomen Puna-mustat ry:n varapuheenjohtaja Kalle Nummelin puolestaan on omistanut muutamia karjalankarhukoiria. Jo ensituntuma rotuun oli lupaava.

– Olin kiinnostunut rodusta, sillä tiesin karjalankarhukoiran olevan aktiivinen koira.

– Ensimmäinen koirani oli jo aikuinen. Hain sen Hämeenlinnan läheltä ja ajoimme lähes koko yön mökilleni. Emme ehtineet tutustua koiran kanssa kuin ajomatkan ajan, mutta jo seuraavana päivänä lähdin testaamaan sen hirvityöskentelytaitoja. Se käyttäytyi kuin olisi ollut aina minulla.

Karjalankarhukoira sopii hirvenmetsästyksen lisäksi karhu- ja villisikajahtiin. Sitä käytetään myös pienpetojen metsästyksessä.

Nummelinin mukaan karjalankarhukoira sopii ensimmäiseksi koiraksi ja lapsiperheisiin.

– Ennen vanhaan rodussa oli luonnetta vähän liikaakin, mutta nykyisin ne ovat lauhkeita ja tottelevaisia. Omistajalta se tosin vaatii koiran kouluttamista ja koiran kanssa säännöllistä liikkumista riittävän pitkillä lenkeillä.

Suomen- ja pohjanpystykorvan tavoin karjalankarhukoira on melko terve rotu. Jonkin verran karjalankarhukoirilla tavataan lonkkavikaa.

Kalle Nummelin hankki vähän aikaa sitten myös pohjanpystykorvan yhdessä poikansa kanssa. Näpsäkkä pieni koira sopii hyvin sisätiloihinkin, mutta metsästysretkillä se näyttää kyntensä oivallisena metsästyskoirana.

– Pohjanpystykorva on monipuolinen metsästyskoira, joka haukkuu metsäkanalintuja, hirviä ja pienpetoja. Se noutaa myös vesilintuja.

Pystykorvarodut

Metsästäjän uskolliset kaverit

Suomenpystykorva

Ulkonäkö: Suomenpystykorva on keskikokoa pienempi, hyväryhtinen koira. Korvat ovat pystyt ja silmät mantelinmuotoiset. Väriltään koira on kellertävän- tai ruskeanpunainen. Tyypillistä rodulle on häntä, joka kiertyy selän suuntaan ja kaartuu alaspäin.

Koko: Uroksen ihannesäkäkorkeus on 47 cm ja nartun 42 cm.

Erityistä: Nimettiin Suomen kansalliskoiraksi vuonna 1979. Pidetään vakiintuneena rotuna 1930-luvulta lähtien, mutta kirjallisuudesta löytyy viittauksia suomenpystykorvaan jo 1800-luvulta.

Lukumäärä: Vuonna 2018 rekisteröitiin 612 pentua. Rekisteröintejä yhteensä 50 594.

Pohjanpystykorva

Ulkonäkö: Pohjanpystykorva on pieni ja jäntevä koira. Turkki on valkoinen, ja siinä on usein punaisen ja keltaisen sävyisiä laikkuja. Turkin laadussa, värissä ja karvan pituudessa esiintyy vaihtelua.

Koko: Rodun monimuotoisuuden vuoksi säkäkoot vaihtelevat. Uroksella ne ovat 39–50,5 cm ja nartuilla 38–47 cm.

Erityispiirteet: Pohjanpystykorva on yksi Ruotsin kansalliskoirista. Suomessa rotua on jalostettu vasta 40 vuotta, joten rotu on monimuotoinen.

Lukumäärä: Vuonna 2018 rekisteröitiin 324 pentua. Rekisteröintejä yhteensä 6 440.

Karjalankarhukoira

Ulkonäkö: Karjalankarhukoira on keskikokoinen ja tuuheaturkkinen koira. Väriltään se on mustavalkoinen. Koiran ilme on valpas ja sen silmät ovat melko pienet, soikeat ja tummanruskeat.

Koko: Urosten ihannesäkäkorkeus on 57 cm ja narttujen 52 cm.

Erityistä: Karjalaisen pystykorvan jalostus suurriistaa haukkuvaksi koiraksi aloitettiin vuonna 1936. Samana vuonna rotu sai nimekseen karjalankarhukoira. Ensimmäiset yksilöt rekisteröitiin vuonna 1946. Talvisota tuhosi koirakannan melkein kokonaan, mutta rajantakaisesta Karjalasta saatiin tuotua 60 koiraa

Lukumäärä: Vuonna 2018 rekisteröitiin 900 pentua. Rekisteröintejä yhteensä 33 662.

Lähteet: Suomen pystykorvajärjestö, Suomen Kennelliiton KoiraNet, Wikipedia
Pia Tervoja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi