Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto
Teppo
Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi

Kolumni: Ota iisisti ja kanna roskasi pois, retkeilijä

Haluaisin jättää ajastamme toisenlaisia jälkiä, kirjoittaa Teppo Koskinen.

Suomalainen menee yhä useammin metsään. Luontokohteiden kävijämäärät ovat Metsähallituksen tilastojen mukaan kasvaneet viime vuosina tasaisesti ja huomattavasti. Retkeilyn ja luonnossa liikkumisen suosio on kasvanut päätellen myös siitä, miten paljon erilaista metsäkampetta mainostetaan, ja siitä, kuinka paljon luontokuvia someen päivitetään.

Kävijämäärien kasvu on hyvä asia. Luonnossa oleminen on ihmiselle hyväksi, ja on useimmiten kaikin puolin järkevämpää matkustaa läheiseen kansallispuistoon kuin esimerkiksi lentää toiselle puolelle maapalloa lomailemaan.

Kävijämäärien kasvu tarkoittaa sitä, että poluilla tulee vastaan aiempaa enemmän ihmisiä. Nuotiopaikoillakin on usein joku muukin.

Myös tavat, joilla luonnossa ollaan, muuttuvat. Tässä on ollut paikoin aistittavissa pientä jännitystä. Kun yksi kulkee rinkan kanssa päivän aikana viisitoista kilometriä ja aikoo yöpyä, ja toinen pinkoo saman reitin juomarakko selässään parissa tunnissa autolle ja takaisin, ovat luonnossa olemisen tavat aika erilaisia. On päätettävä äkkiä, kumpi väistää ja millä tavalla. Ja samoin on päätettävä, antaako polun tukkona olevien retkeilijöiden ärsyttää, tai antaako räikeisiin vaatteisiin pukeutuneiden ja toisiaan kannustavien polkujuoksijoiden käydä hermoille.

Ei kannata. Vaikka yhä useampi menee metsään, huomaa, että ihan yhtä useasti siellä saa myös olla rauhassa, olemassa juuri niin kuin haluaa.

Jostain saa ärsyyntyä. Kun metsään vie jotain, luulisi, että sen jaksaa myös kantaa pois; ei auta vaikka kuinka kätkisi roskansa kallionkoloon. Eikä nuotiotakaan pidä tehdä mihin tahansa. Metsäpaloriski on jo asia sinänsä, mutta onnettomasti valitun nuotiopaikan jäljet näkyvät luonnossa tuhansia vuosia.

Kallionkolossa makkarankääre säilyy pitkään. Yhdessä nuotiopaikan kanssa se kertoo tarinaa vielä 4000-luvullakin: lenkin käristäminen on tainnut olla keskeisellä sijalla parintuhannen vuoden takaisessa elämänmuodossa.

Itse ainakin haluaisin kertoa tästä ajasta jotain muuta.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi