Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Sysmässä partiossa halutaan näyttää, että luonto voittaa tietokonepelit ja kiireen

Partiota harrastavien määrässä hienoista nousua, mutta Hartolassa toiminta on usein vain yhden aikuisen varassa.

Tokaluokkalaiset Liinu Johnson ja Senni Haarasilta haluavat oppia partiossa leiriytymistaitoja. Kuva: Chiméne Bavard

– Hei, tuolla juoksee orava, kiljahtaa yksi lapsi ja pian koko joukko pieniä partiolaisia kirmaa vauhdilla Järjestötalon pihamaalla.

Alkamassa on Tainionvirran Taimenet -lippukunnan sudenpentujen kokoontuminen Sysmässä. Vuoden 2017 tammikuussa perustettu lippukunta on sysmäläisten ja hartolalaisten yhteinen.

– Perustimme uuden, koska aiempien lippukuntien toiminta oli hiipunut jo parikymmentä vuotta sitten. Puhtaalta pöydältä aloittaminen oli toisaalta helppoa, koska saimme luoda omanlaisemme perinteet. Haastavaa oli se, ettei meillä ollut kokeneita tekijöitä auttamassa, lippukunnan puheenjohtaja Siiri Mäentalo kuvailee.

Muiden lippukuntien tavoin Tainionvirran Taimenet järjestää viikkotapaamisten lisäksi retkiä ja osallistuu isompiin partiotapahtumiin. Rekisteröityneitä jäseniä on noin neljäkymmentä, suurin osa on alakouluikäisiä.

– Kaipaamme mukaan lisää aikuisia. Hartolassa partio on tällä hetkellä yhden aikuisen varassa, joten siellä olemme kovin haavoittuvaisia sairastapauksissa. Partion voi aloittaa aikuisena eikä aikaisempaa kokemusta vaadita, Mäentalo muistuttaa.

Haaveissa kunnon leiri

Sysmäläiset sudenpennut jatkavat partioiltaansa ulkoilun jälkeen sisätiloissa, missä harjoitellaan tällä kertaa merimiessolmun tekemistä ja trangian eli retkikeittimen kokoamista. Tokaluokkalaiset Liinu Johnson ja Senni Haarasilta ovat aloittaneet harrastuksen vasta tänä syksynä, mutta tytöt ovat ehtineet oppia jo monta uutta taitoa.

– Se on kerrottu, että tulen kanssa pitää olla varovainen. Viime kerroilla on ollut paljon vuolemista eli olemme vuolleet puukoilla keppejä. Sekin oli ihan uutta ja kivaa, Senni Haarasilta sanoo.

Sini Rajavuori harjoittelee trangian kasaamista. Taika Kettu, Eino Kaunisvaara ja apuohjaaja Alma Hakala seuraavat vieressä. Kuva: Chiméne Bavard

Sudenpennut eivät ole vielä retkeilleet, mutta metsässä liikkuminen on kaveruksille jo valmiiksi tuttua. Liinu Johnson kertoo käyvänsä koko perheen kanssa metsässä leikkimässä. Senni Haarasilta viihtyy metsässä päivittäin. Joskus hän käy siellä isänsä kanssa tutkimassa sieniä ja eläinten jälkiä.

– Haluaisimme oppia kunnon tulen tekemisen ja leiriytymisen, tytöt toivovat.

Partiolainen ei pelkää metsässä

Lasten luontosuhteen kehittäminen on edelleen yksi partion kulmakivistä. Sysmässä sudenpentujen ryhmää ohjaava Mira Sulka haluaa, että lapset oppisivat toimimaan ja selviytymään luonnossa. Partiossa pyritään myös lisäämään lasten perustietämystä luonnosta.

"Osaan tehdä jo merimiessolmun", Sini Rajavuori esitteli taitojaan. Kuva: Chiméne Bavard

– Partiossa oppii paljon myös sosiaalisia taitoja leikkien ja yhdessä olemisen kautta. Ensi viikolla pääsemme kunnolla luontoon yöretkelle, Sulka kertoo.

Siiri Mäentalo arvelee, että maaseutukunnissa luonto on lähempänä lapsia kuin suuremmissa kaupungeissa eikä esimerkiksi metsää koeta ollenkaan vieraaksi paikaksi. Partiossa halutaan näyttää, ettei luonto ole tylsä paikka jossain muualla, vaan se voittaa tietokonepelit ja kiireen.

– Haluamme syventää luontosuhdetta, jotta lapset oppivat kunnioittamaan luontoa ja liikkumaan siellä pelkäämättä eläimiä, eksymistä ja hiljaisuutta, Mäentalo sanoo.

Harrastajamäärät kasvussa

Partioita toimii tällä hetkellä aktiivisesti kaikissa Päijät-Hämeen kuntakeskuksissa, ja Hämeen Partiopiirin toiminnanjohtajan Tommi Nymanin mukaan jäsenmäärä on ollut useana vuonna hienoisessa nousussa.

– Näen partion tulevaisuuden varsin valoisana. Suurimmat haasteet liittyvät ikäluokkien pienentymiseen, kaupungistumiseen ja muuttoliikkeeseen. Näistäkin huolimatta partio jatkaa vahvana pienemmillä paikkakunnilla, Nyman uskoo.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi