Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Hyvä sää on joskus todella huono sää luontokuvaajalle

Viherukonkorento on melko arka kuvattava, toteaa luontokuvaaja Jussi Murtosaari.

Mustavaris on saanut saaliikseen kauranjyviä. Kuva: Jussi Murtosaari

Ii 10.8., kello 11, kaunis ja lämmin kesäpäivä, puolipilvistä.

Jätän auton Ii-jokivarteen ja lähden kävelemään läheiselle lammelle, jolla olen aiemmin päässyt kuvaamaan viherukonkorentoja.

Ehdin edetä vain muutamia kymmeniä metrejä, kun välkekorento asettuu mukavasti oksalle lepäämään. Kuvia syntyy minuutissa saman verran kuin koko reissulla aiemmin yhteensä. Hyvä alku.

Lammelle löydettyäni huomaan harmikseni rannan pusikoituneen melkoiseksi viidakoksi. Pajuja ja horsmia on kaikkialla, ranta upottava ja äkkisyvä.

Rauhallinen siniukonkorento käy heti poseeraamaan mutta en innostu, koska tätä lajia on helppo kuvata kotonakin.

Seuraavaksi silmäni kohtaavat rannan saraikossa ensimmäisen viherukonkorennon. Saan siitä muutamia kuvia, joten ainakin laji on säilynyt paikalla ja on lennossa. Seuraavan parin tunnin aikana korentoja löytyy lisää. Koiraat etsivät aktiivisesti naaraita rannan heinikosta. Kuvaajan iloksi ne malttavat välillä pitää lyhyitä lentotaukoja. Silloin ne laskeutuvat kohtalaisen näkyvälle paikalle ja vetävät muutaman minuutin henkeä.

Viherukonkorennon koiras on kookas ja korea sudenkorento. Kuva: Jussi Murtosaari

Laji on kohtalaisen arka, joten kuvaan pääosin telellä muutaman metrin etäisyydeltä. Naaraita en juurikaan ole ja nekin harvat, jotka kohdalle osuvat, poistuvat rivakasti paikalta.

Naarailla on tapana munia iltapäivisin sahalehtituppaisiin. Lajin toukat elävät niiden suojissa turvassa kaloilta ja muilta saalistajilta. Tämä rajaa viherukonkorentojen elinpaikat Suomessa vain noin pariin kymmeneen.

Pois lähtiessä kohdalle osuu yksi lehvästössä lepäilevä naaras, joten saan siitäkin muutaman ruudun.

Viherukonkorennon naaras on kellertävänvihreä ilman sinisiä kuvioita. Kuva: Jusi Murtosaari

Seuraava pysähdys on Oulussa.

Paikalla on runsaasti sorsia, mutta vain muutama kahlaaja. Suora auringonpaiste saa ilman väreilemään voimakkaasti ja kuvaamista ei juuri kannatta edes yrittää. Lopputuloksena olisi ollut vain runsaasti epäteräviä kuvia, joten päätän jatkaa saman tien Liminkaan.

Mustavarisyhdyskunta on saanut poikaset lentoon ja lintuja pyörii melko laajalla alueella. Otan muutaman kuvan yhdestä linnusta läheisen marketin parkkipaikalla, mutta tausta ei oikein miellytä. Päätänkin etsiä muita paikkoja.

Suurin osa on naakkoja, jotka ovat viljavarkaissa.

Päädyn pienen hakemisen jälkeen läheisen kaurapellon reunaan. Pelto suorastaan kuhisee lintuja. Suurin osa siivekkäistä on naakkoja, jotka ovat viljavarkaissa. Mukana on kuitenkin myös muutamia mustavariksia, joten jään hetkeksi autoon kyttäämään sopivia malleja. Hetken päästä yksi mustavaris laskeutuukin tienpenkalle kaurantähkä suussaan. Hetkessä jyvät katoavat parempiin suihin, mutta samalla kamerakin raksuttaa: muutamien mustavariskuvien lisäksi ruutuja tulee runsaasti naakoista.

Sää ei suosinut kahlaajia

Hetken pähkäilen päivän kuntoani ja lopulta päätän käydä vielä pienellä kävelyllä Pohjanlahden rannalla.

Sää ei nyt suosi kahlaajia, sillä on aivan liian kaunista. Linnut joutuvat huonolla säällä laskeutumaan ja pitämään taukoa, auringonpaisteella mennään korkealla ja kovaa kohti etelää.

Parin tunnin aikana kohdalleni osuu vain muutamia tyllejä ja tundrakurmitsa. Ne eivät kuitenkaan olleet innokkaita malleja, joten kuvasaalis jää muutamaan tylleistä ja merihanhiparvista.

Kotona ynnään reissun kokonaiskuvasaalista, joka nousi lopulta yli tuhannen ruudun. Ihan siedettävä suoritus, kiitos suunnitelma B:n.

Lue myös: Parhailla apajilla – katso lukijoiden kuvat kalastuksesta
Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi