Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Lippu salkoon lauantaina Suomen luonnon kunniaksi – lähde syysretkeilemään näihin Päijät-Hämeen kohteisiin

Kammiovuorelta avautuvat hienot näkymät länteen päin metsiin ja järville. Kuva: Sami Lettojärvi

Lauantaina nostetaan lippu salkoon Suomen luonnon kunniaksi. Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013 lähtien, ja ensi vuodesta lähtien se löytyy myös kalenterien merkkipäivistä.

Suomen luonnon päivän tapahtumia on eri puolilla Suomea. Suomen Latu haastaa samana viikonloppuna suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Lisäksi koko viikon ajan vietetään puunhalausviikkoa.

Luontoa voi juhlistaa myös omaehtoisesti. Keräsimme karttaan yhden retkeilyvinkin jokaisesta Päijät-Hämeen kunnasta. Kauniisiin luonnonmaisemiin voi lähteä vaikka porukalla. Joidenkin reittien lähtöpaikkojen läheisyyteen pääsee myös bussilla.

Pasolanvuori, Asikkala

Pasolanvuoren luontopolku johdattaa hienolle näköalapaikalle. Kuva: Katja Luoma

Luontopolku on noin 2 kilometrin mittainen, ja Asikkalan Rantakulmalla sijaitsevalta Pasolanvuorelta avautuu hieno näkymä Vesijärvelle. Reitti alkaa Rapalan uistintehtaan takaa, Kanava Golfin golfkentältä.

Ekonkosken silta ylittää Tainionvirran Hartolassa. Kuva: Markus Mattlar

Kuninkaanpolku, Hartola

3,8 kilometrin mittaisen polun varrella on tarjolla luontoa ja kulttuuria: maalaismaisemassa mutkitteleva Tainionvirta ja sen ylittävä Ekonkosken kaarisilta, Itä-Hämeen museomiljöötä ja suometsää. Jalkaan kannattaa laittaa vedenpitävät jalkineet, sillä paikoin polku kulkee suoympäristössä.

Aloituspaikka joko Linna-Hotellilta tai Itä-Hämeen museolta. Hartolaan pääsee bussilla Lahdesta.

Soisalmensuo on keidassuo, jonka keskusta on reunoja korkeammalla. Kuva: Pertti Louhelainen

Soisalmensuo ja Kinnari, Hollola

Luonnonsuojelualueet sijaitsevat Iso-Tiilijärven itäpuolella. Alueella on lukuisia polkuja sekä pitkospuut, jotka kulkevat suoalueen lävitse. Soisalmensuo kuuluu Natura 2000 -verkostoon.

Bussilla pääsee noin kilometrin päähän suojelualueesta Terveystielle tai Tiilijärventielle, joten paikalle voi tulla helposti myös julkisilla kulkuvälineillä.

Mallusjoen vanha metsä, Orimattila

Vanhassa Metsässä on kolme polkua – Kotimetsä, Kääpämetsä ja Tikkametsä – joiden yhteismitta on on noin 4 kilometriä. Reitin varrella on yli satavuotiasta kuusikkoa. Alue on Natura 2000 -kohde.

Reitti alkaa Orimattilan Selventieltä.

Paistjärven Pirunkirkko on komea luontokohde. Kuva: Esa Arvekari

Paistjärven Pirunkirkko, Heinola

4,4 kilometrin mittaisen luontopolun varrella on kirkasvetisiä järviä ja vaikuttava lippaluola. Maasto on paikoin hyvin mäkistä ja vaihtelevaa, myös kosteikkoalueita. Reitti lähtee joko Niinilammen tai Simonlammen pysäköintialueelta.

Huom: Reitti on haastava eikä sovellu huonojalkaisille tai pienille lapsille. Reitti kulkee osin kallioilla, joten sateisella säällä sitä ei kannata liukkauden takia kulkea. Luontopolkua linjataan uusiksi syksyllä – nyt rakenteet kuten pitkospuut ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa, eikä niin sanottuja kanaportaita kannata käyttää.

Hiidenmäen luontopolun huipulla on huvimaja. Vieressä rakentaja Leo Marttila. Arkistokuva vuodelta 2012. Kuva: Marja-Liisa Aidantausta maid

Hiidenmäen metsäpolku, Kärkölä

1,2 kilometrin mittainen polku alkaa Huovilan puiston takaosasta pikkulammen takaa. Jyrkät harjurinteet ja supat ovat alueella ominaisia. Mäen päällä on huvimaja.

Savottapolku, Padasjoki

4,5 kilometrin mittainen reitti kulkee lähtee Kelkutteelta, Evon retkeilyalueen koillisosasta. Alueella on tukkijätkähistoriaa: reitin varrella on kaksi vanhaa savottakämppää.

Alueella kulkee useita pieniä luontopolkuja. Vaelluskengät ovat hyvä valinta kengiksi.

Koivukuja lähtee läheltä Mukkulan kartanoa. Kuvassa portinvartijan talo. Kuva: Vili Uuskallio

Koivukuja, Lahti

3 kilometrin mittainen kaupunkiluontopolku alkaa Mukkulan kartanon luota ja päättyy Merrasjärvelle. Reitin varrella on metsiä ja niittyjä ja nähtävissä on esimerkiksi siirtolohkareita ja rinnemaastoa. Reitin päätteeksi voi myös kiertää Merrasjärven.

Bussilla pääsee lähelle Mukkulan kartanoa.

Kammiovuorelta avautuvat hienot näkymät länteen päin metsiin ja järville. Kuva: Sami Lettojärvi

Kammiovuori, Sysmä

3,8 kilometrin mittainen rengaspolku, jonka toisessa päässä on Etelä-Suomen toiseksi korkein paikka (221 metriä). Reitin varrella on myös Hiskian luola, jossa tarinan mukaan aikanaan asui erakko, sekä suuri siirtolohkare nimeltä Sysmän Linta.

Lähteet: kuntien verkkosivut, lahdenseudunluonto.fi, visitpaijanne.fi, retkipaikka.fi, visitlahti.fi, luontoon.fi, outdoorsfinland.fi, Metsähallituksen puistomestari Jere Ekosaari.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi