Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Riistasorsien poikasten määrä jäi tänä vuonna heikoksi

Riistasorsalajeilla oli tänä vuonna vähän poikasia. Kuva: Jarkko Mikkonen

Riistasorsalajien poikastuotto eli poikaslintujen kokonaismäärä oli tänä kesänä heikko, selviää kesän 2019 sisävesilintulaskennoista. Suomen neljä tärkeintä riistasorsalajia ovat sinisorsa, tavi, telkkä ja haapana.

Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna. Sinisorsan pesimäkanta eli pesivien parien määrä kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun, mutta jäi silti huippuvuosien tasosta. Poikastuotto oli samaa luokkaa kuin viime vuonna ja jäi alle seurantajakson keskiarvon.

Tavin pesimäkanta kääntyi viime vuoden aallonpohjasta nousuun, mutta pitkällä aikavälillä kannankehityksen suunta on edelleen lievästi laskeva. Poikastuotto jäi 24 prosenttia viimevuotista alhaisemmaksi ja oli koko seurantahistorian heikoin.

Telkän pesimäkanta pysyi viime vuoden tasolla, mutta poikastuotto laski 14 prosenttia. Poikastuotto putosi seurantahistorian alhaisimmalle tasolle. Heikkoon poikastuottoon vaikutti se, että poikueissa oli tänä vuonna keskimääräistä vähemmän poikasia.

Haapanan pesimäkanta pysyi edelleen alhaalla. Pesimäkannan taantuminen alkoi jo 1990-luvun alkupuolella ja jyrkkeni viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Poikastuotto laski 15 prosenttia viime vuodesta ja oli seurantahistorian alhaisin.

Lähteet: Luonnonvarakeskus ja Luonnontieteellinen keskusmuseo

Lue myös: Palomiehet pyydystivät sorsapoikueen suihkulähteestä Lahdessa – yleisökin yritti auttaa lautarampilla, katso kuvat
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi