Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Liitokorento pysyy lennossa pitkään - ammattilainen kertoo luontovalokuviensa syntymisestä

Liitokorento laskeutuu harvoin, joten sen kuvaaminen ei ole ihan helppoa.

Vastakuoriutunut liito-korento. Tyhjä toukkanahka näkyy naaraan jalkojen alla. Kuva: Jussi Murtosaari

Helsinki 28.5.2013, puolipilvinen alkukesän päivä.

Parin päivän kuvausreissu alkoi iltapäivällä Vanhankaupunginlahdelta. Kohteita näkyi melko vähän. Piilokojusta tavoitin ruskosuohaukan ja kaukana raksutti rastaskerttunen. Lintutornin ympärillä kieppui nuolihaukka. Kiipesin torniin ja sain siitä muutamia ruutuja.

Kotona tarkastelin kuvia hieman tarkemmin ja huomasin haukan saaneen saalista ja nauttivan sen saman tien ilmassa. Yhdessä kuvassa nuolihaukan kynsissä näkyi liitokorento. Se oli siis hyönteisjahdissa.

Samana kesänä sain toisen kuvan liitokorennosta Parikkalassa, kun harjoittelin hyönteisten lentokuvausta. Yksittäisessä ruudussa oli melkoisen epätarkka liitokorento saalistuslennolla.

Nuolihaukka on napannut liitokorennon lennosta välipalakseen. Kuva: Jussi Murtosaari

Laukaa 6.6.2014, aurinkoinen aamupäivä suolla.

Suolta löytyi tarpeellinen hoikkakiiltokorento. Rämemäntyjen latvoissa pyöri joitakin sudenkorentoja. Rääpäisin muutaman lentokuvan ja viiteen ruutuun tallentuikin lentävä liitokorento. Valitettavasti kuvien laatu jätti hieman toivomisen varaa, mutta olivat kuitenkin tyhjää parempia...

Kotimatkalla poikkesin vielä kaverin opastuksella jonkin pikkujärven rannassa. Rannan saraikossa kömpi liitokorennon toukka ylös vedestä. Se oli helppo tunnistaa hyvin piikikkäästä ulkonäöstä.

Sudenkorennolla ei ole lainkaan kotelovaihetta vaan kuivalla maalla toukasta kuoriutuu suoraan aikuinen sudenkorento.

Tämä toukka päätyi lopulta suopursun varrelle ja aikuinen korento kuoriutui jo reilun parin tunnin päästä. Tämä oli naaras.

Lämmin päivä kuivatti korennon siivet vain tunnissa ja otus vaihtoi paikkaa heti kyetessään. Ensilento suuntautui korkeimman koivun latvaan. Lajityypillisesti turhan korkealle kuvaajan kannalta, mutta onneksi lintukuvauskalustokin oli autossa.

Näin sain ensimmäiset kirjaan kelpaavat lajikuvat liitokorennosta. Kirja näkikin päivänvalon tänä keväänä, ilman uusia liitokorennon kuvia.

Liitokorennon toukka on tavattoman piikikäs ilmestys. Kuva: Jussi Murtosaari

Korpilahti 6.6.2019, kello 19.35, helteinen alkukesän päivä.

Täyden kuvauspäivän päätteeksi pysähdyin vielä tutulle perhospaikalle lähelle rantaa. Ojan reunalla lensi vielä muutama päiväperhonen, mutta ei mitään kovin mielenkiitoista.

Olimme juuri lähdössä kotiin, kun taivaalla näkyi nuolihaukka. Vilkaisin lintua ja heti välähti, miksi se on paikalla. Puiden latvoissa vilisi sudenkorentoja. Useimmat olivat vaskikorentoja, mutta joukossa oli myös muutama suurempi ja ruskeasiipinenkin liitelijä: liitokorentoja.

Paikalla oli lämpimän päivän jäljiltä runsaasti hyttysiä ja muita hyönteisiä sekä niiden saalistajia. Korennot olivat pääosin puiden latvojen yläpuolella, joten kuvaamisessa epätavalliset ratkaisut olivat tarpeen.

Päädyin kaluston pisimpään ja painavimpaan objektiiviin ja kroppirunkoon. Näin sain suurennuksesta 24-kertaisen ja saatoin ainakin yrittää kuvia.

Objektiivin paino käsivaralta kävi pian kunnon päälle ja puolessa tunnissa voimat ehtyivät. Kuvia tuli joitakin kymmeniä ja mukaan mahtui jokunen ihan kelvollinenkin ruutu.

Kerran yksi koiras sai sen verran suuren saaliin, että se malttoi istahtaa männyn latvaan pariksi minuutiksi. Nyt olisi jokunen hieman parempikin liitokorennon lentokuva...No, ehkä sitten seuraavaan kirjaan.

Mutta: taas kerran kuvaustilanne tuli eteen täysin yllättäen ja arvaamatta. Aina pitäisi ymmärtää kulkea silmät auki ja välillä varpaisiin tai taivaalle suunnattuna.

Lue myös: Harrastekuvaaja pakenee valoa kellariin – näin kehität filmin kotona
Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi