Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

5 + 1 erilaista tapaa nauttia luonnosta

Suomen sakeisiin metsiin ja tuhansiin järviin mahtuu monenlaisia lajeja ja harrastajia. Oletko kuullut esimerkiksi järvihölkästä?

Polkujuoksun suosio on kasvanut viime vuosina, sillä Suomessa on hyvät puitteet lajin harrastamiseen. Kuva Evo Trail Weekend -tapahtumasta vuodelta 2018. Kuva: Mirja Hussain

1 Järvihölkkä

Uimahalleista tuttua vesijuoksua voi harrastaa myös luonnonvesissä. Lajia kutsutaan järvihölkäksi. Ideana on juosta vedessä niin syvällä, että jalat eivät yllä pohjaan. Vyötärölle kiinnitettävä, vesijuoksuun tarkoitettu vyö kelluttaa niin, että pää pysyy veden pinnalla. Samalla voi nauttia maisemista ja luonnonrauhasta. Hölkkääjän tulee varoa veneväyliä ja suunnata kulkunsa mieluiten rantaviivan suuntaisesti.

2 Geokätköily

Kaikenikäisille sopivaa geokätköilyä kuvataan usein aarteenmetsästyksenä. Lajin harrastajat piilottavat luontoon geokätköjä, joita muut yrittävät etsiä kartan tai gps-laitteen avulla. Tieto kätkön olinpaikasta jaetaan lajin verkkosivuilla, jossa kerrotaan kätkön koordinaattien lisäksi sen sisältö. Geokätköt on lajiteltu piilon hankaluuden ja maaston vaikeuden mukaisesti. Maastoluokitukseltaan helpompien luo pääsee pyörätuolilla.

3 Reppulauttailu

Reppulauttailulla tarkoitetaan matkaamista pienellä, ilmatäytteisellä kumiveneellä. Lautat valmistetaan polyuretaaniseoksesta. Lautta täytetään täyttösäkeillä. Säkkeihin leyhytellään ilmaa, ja sen jälkeen ilma puristellaan lautan sisälle. Reppulautan käyttöönottaminen ja pois pakkaaminen kestää muutaman minuutin, joten reppulautta on oiva valinta, jos haluaa yhdistää maalla ja vesillä liikkumisen. Pakattuna lautta on pienen teltan kokoinen.

Polkujuoksu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja Suomessa onkin hyvät puitteet lajin harrastamiseen. Kuva Vierumäen polkujuoksutapahtumasta vuodelta 2016. Kuva: Markku Brummer

4 Polkujuoksu

Lenkkireitin voi hyvin siirtää metsään, jossa maaston vaihtuvat muodot, kivet ja kannot tuovat lisähaastetta. Polkujuoksu kehittää kestävyyskuntoa, koordinaatiokykyä, ketteryyttä ja tasapainoa. Mäkisessä maastossa liikkuminen vahvistaa myös lihaksia. Pehmeän pohjan ansiosta poluilla juokseminen saattaa sopia myös sellaiselle, jolle kovalla asfaltilla juokseminen aiheuttaa jalkavaivoja.

5 Rogaining

Rogaining on joukkuelaji, joka korostaa reitin suunnittelua, suunnistustaitoa ja kestävyyttä. Laji sopii varsin hyvin sellaiselle, joka nauttii vaeltamisesta ja pitkistä päiväetapeista. Alkuun pääsee harjoittamalla suunnistustaitoja esimerkiksi kuntorastiradoilla. Suunnistusta muistuttava laji on kotoisin Australiasta, ja sitä harrastetaan enimmäkseen tapahtumien yhteydessä. Rogaining-kilpailut voivat kestää useita tunteja.

+ 1 Luontopodcastit

Jos luontoon meneminen ei hotsita, kannattaa kokeilla podcastin kuuntelemista. Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Podcasteja polun varrelta -nimistä tiliä Soundcloudissa. Jaksoissa kerrotaan muun muassa sukeltajan työstä ja autiotuvista. Myös Ympäristötiedon foorumi julkaisee audiotallenteita järjestämistään Ympäristödialogeja-tilaisuuksista.

Lähteet: Metsähallituksen ylläpitämä luontoon.fi, Packrafting.fi, Rogaining Finland, Suomalainen vesiliikuntainstituutti ja Ympäristötiedon foorumi.

Juttu on julkaistu alunperin Viritä vapaalle -harrastusliitteessä. Voit lukea koko liitteen täältä.

t

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi