Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Ympäristön ja luonnon puolesta voi tehdä talkoita, selvitimme miten

WWF Suomen talkooleirit ovat niin suosittuja, että paikat täyttyvät muutamassa tunnissa. Niillä on usein ollut mukana myös lahtelainen Satu Vähäkallio.

Lahtelainen Satu Vähäkallio on ollut mukana WWF:n luontotalkoissa jo vuosien ajan. Kuva: Antti Yrjönen

Mikäli luontoon liittyvä talkootyö tai vapaaehtoistyö kiinnostavat, vaihtoehtoja on runsaasti. Vapaaehtoisena voi esimerkiksi tehdä erilaisia luontohavaintoja osana seurantoja, osallistua monenlaisiin talkoisiin ja niin edespäin.

Myös järjestäjiä on useita: muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitto ja sen paikallisyhdistykset, WWF Suomi sekä Metsähallituksen luontopalvelut, joka ylläpitää omaa vapaaehtoisrekisteriään. Myös ulkomaille voi lähteä vapaaehtoistyöhön.

Vapaaehtoista öljyntorjuntaa ja virtavesien kunnostusta

Yksi suosittu vapaaehtoistyön muoto ovat WWF Suomen talkooleirit, joita ympäristöjärjestö on järjestänyt 1970-luvulta saakka. Lisäksi sillä on Suomessa vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot, ja se on mukana myös virtavesien kunnostuksessa ja vieraslajien hävittämiseen keskittyvässä Terve askel luontoon -hankkeessa.

Suomalaisen luonnon suojeluohjelmaa vetävä WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen laskeskelee, että eniten väkeä on öljyntorjuntajoukoissa. Se tarkoittaa valmiudessa oloa, sillä hyvin suuria öljyonnettomuuksia ei ole Suomessa sattunut sinä aikana, kun joukot ovat olleet olemassa.

– Öljyntorjuntahommissa on jatkuvasti kursseja, joissa koulutetaan uusia ja pidetään porukkaa ajan tasalla, Tolvanen kertoo.

Talkooleirien suosio on positiivinen ongelma

Talkooleirit taas ovat niin suosittuja, että parinkymmenen hengen leirit täyttyvät yleensä muutamassa tunnissa ilmoittautumisen avautumisesta.

– Niissä on meillä melkein positiivinen ongelma, kun kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan, Tolvanen sanoo.

Tapahtumat järjestetään sillä tavalla, ettei vapaaehtoisilta vaadita erikoistaitoja. WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen

Tänä kesänä leirejä järjestetään seitsemän. Vuosien varrella niitä on ollut yli 200.

– Tapahtumat järjestetään sillä tavalla, ettei vapaaehtoisilta vaadita erikoistaitoja. Se on kuitenkin rankkaa maastotyötä, joten se edellyttää kenttäkelpoisuutta ja suhteellisen hyvää fyysistä kuntoa, Tolvanen kuvailee.

Leirit kestävät yleensä viikon. Virtavesien kunnostukset ja vieraslajien kitkentätalkoot taas ovat lyhyempiä tapahtumia.

Norppa ja kurtturuusuja

WWF:n luontotalkoissa on ollut pitkään mukana myös lahtelainen Satu Vähäkallio. Hän laskeskelee, että oli ensimmäistä kertaa mukana WWF:n talkooleirillä ehkä jo 20–30 vuotta sitten. Ensimmäisellä kerralla leirille vei uteliaisuus, mutta sen jälkeen ne veivätkin mukanaan.

Vähäkallio miettii muutenkin valintojaan ja elämäntapojaan, mutta itse tekeminen tuntuu konkreettiselta.

– On helppo olla luonnonsuojelija puheissa, mutta harvoin pääsee niin selvästi tekemään jotakin, Vähäkallio pohdiskelee.

– Siinä näkee työnsä tuloksen.

Kedot ja niityt ovat katoamassa olevia perinnemaisemia. Kuva: Antti Yrjönen

Vähäkallio on ollut mukana sekä lyhyemmillä viikonloppuleireillä että viikon kestävissä talkoissa. Talkoiden yhteydessä hän on muun muassa nähnyt elämänsä ainoan norpan ja kokenut muutakin sellaista, mitä kotona ei pääse näkemään. Kerran entistettiin maisemaa, jossa työtä tulivat talkoolaisten jälkeen jatkamaan lampaat. Hangossa hän poisti kurtturuusuja.

Oma viehätyksensä on myös iltanuotioissa ja porukan yhteisessä tekemisessä. Samalla talkoissa pääsee paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä.

Lammas- tai lehmäpaimeneksi?

Suojelualueilla ja kansallispuistoissa järjestää puolestaan talkoita ja vapaaehtoistyötä Metsähallituksen luontopalvelut.

Metsähallituksen suunnittelija Teijo Heinänen kertoo, että talkootyöt voivat olla erilaisia luonnonhoitotöitä, ennallistamista tai esimerkiksi perinnebiotoopin hoitoa, jota järjestetään muun muassa Korteniemen perinnetilalla Kanta-Hämeessä.

Vapaaehtoiset ovat kesällä myös lammas- ja lehmäpaimenina.

– On myös pientä pyyntiä – pyydetään pienpetoja paikoissa, joissa ne syövät kohtuuttoman paljon linnunpoikasia, ja muuta vastaavaa, Heinänen mainitsee.

Talkooyhteistyötä tehdään yksityisten ihmisten, yhdistysten ja yritysten kanssa. Viime kesänä partiolaiset veivät Evon kaloille kutusoraa, Heinänen kertoo.

Kasvien ja hyönteisten seurantaa

"Täällä Hämeessä aktiivisuus on ollut aika keskimääräistä. Saaristomerellä on hirveän aktiivista", Satu Vähäkallio sanoo. Kuva: Antti Yrjönen

Vapaaehtoisena on myös mahdollista tehdä erilaisia luontoseurantoja eri tahojen kautta. Harrastajien apua käytetään esimerkiksi kasvien ja hyönteisten seurannassa, samoin kuin esimerkiksi lintujen seurannassa.

Innokkaiden vapaaehtoisten määrä riippuu paikasta. Heinäsen mukaan kaupunkien läheisyyteen vapaaehtoisia saadaan helpommin.

– Täällä Hämeessä aktiivisuus on ollut aika keskimääräistä. Saaristomerellä on hirveän aktiivista. Siellä on perinteisesti tehty talkootöitä, hän kertoo.

Heinänen uskoo, että talkootöissä ylipäätään suunta on alaspäin. Luontoala on kuitenkin poikkeus: monimuotoisuus kiinnostaa ihmisiä laajasti virinneen ilmastonmuutoskeskustelun takia.

Ehkä taas ensi kesänä?

Välillä on ollut kesiä, jolloin Satu Vähäkallio ei ole päässyt talkoilemaan. Leirit ovat saattaneet olla täysiä tai ne eivät ole sopineet omaan elämäntilanteeseen. Tänä kesänä hän ei ole talkoillut WWF:n kautta, mutta ensi kesänä tilanne on varmaan jo toinen – jos leireille vain mahtuu.

– Noihin jää vähän koukkuun. Useamman kerran olen sanonut, etten tule enää ensi kesänä – onhan se rankkaa – mutta sitten kun ilmoittautuminen taas tulee, pitää heti soittaa, Vähäkallio kertoo.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi