Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Suomen luonnonsuojeluliitto: sakaali on tulokaslaji, ei vieraslaji

Tiistaina Rautavaaralla kuvattiin eläin vahvistettiin sakaaliksi. Kuva: Jarmo Korhonen

Rautavaaralla Pohjois-Savossa tehtiin tiistaina Suomen ensimmäinen vahvistettu sakaalihavainto. Kuopiolaismies sai eläimestä kuvan, josta tunnistus voitiin tehdä. Eräs sakaalitutkija arvioi STT:lle eläimen olevan noin vuoden ikäinen.

Tämän jälkeen sakaalista on käyty vilkasta keskustelua. Nyt Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) kertoo tiedotteessaan, että kultasakaalin eli euroopansakaalin leviäminen Suomeen oli odotettua. Näin ovat epäilleet myös muut asiantuntijat.

SLL:n mukaan sakaali on levinnyt viime vuosikymmeninä kaakosta muun muassa Viroon, missä sillä on nykyään vakiintunut kanta. Yksittäisiä havaintoja on tehty myös Tanskassa ja Alankomaissa.

SLL:n erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa tiedotteessa, että vieraslajiksi sanotaan ihmisen siirtämiä lajeja. Kultasakaali on sen sijaan levinnyt Suomeen omin jaloin. Tällaisia lajeja sanotaan tulokaslajeiksi. Veistolan mukaan tulokaslaji on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Suomeen on tullut SLL:n mukaan 2000-luvulla omin neuvoin yli tuhat uutta tulokaslajia, suurin osa niistä lentäviä hyönteisiä.

– Lajien leviäminen kohti pohjoista on seurausta ilmastonmuutoksesta, onhan Suomen ilmasto jo lämmennyt mitatusti 2,3 astetta esiteollisesta ajasta, sanoo tiedotteessa suurpetovastaava Riku Lumiaro.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi