Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Niityt vähentyvät – Viherympäristöliitto muistuttaa niiden tärkeydestä

Helsingin Vuosaarenhuipulle rakennettu paahdeympäristö, jossa viihtyvät päivänkakkarat ja ajuruohot. Kuva: Seppo Närhi

Suomalaiset perinnemaisemat – niityt ja kedot – ovat vähentyneet. Perinteisen maanviljelyn loputtua entisiä peltoja tai laidunalueita pidetään monissa kaupungissa avoimina, esimerkiksi hoidettuina niittyinä tai maisemapeltoina. Viherympäristöliitto muistuttaa tämän olevan tärkeää, koska ilman hoitoa monien hyönteisten ja muiden lajien elinympäristöt katoaisivat.

– Niittyjen monipuolista merkitystä ei ole täysin tiedostettu. Kun osia puistojen nurmikoista on annettu vähitellen muuntua niityiksi, asukkailta on saatu palautetta hoitamattomuudesta. Tavoitteena on kuitenkin lisätä luonnon monimuotoisuutta ja elinympäristöä monipuolisemmalle hyönteis- ja muulle lajistolle. Lisäksi niittyjen hoito on edullisempaa kuin nurmikon hoito, Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi sanoo.

– Asukkaille on tärkeää kertoa viheralueiden hoidon muutoksista etukäteen. Viheralueille pitää lisätä infotauluja, joissa kerrotaan niittyjen monimuotoisuudesta ja esimerkiksi lajeista, joita alueella esiintyy.

Perusta hyönteishotelli ja anna nurmikon muuttua niityksi

Tienvarsien niitto tehdään liian usein ennen kukkien kukintaa tai juuri parhaimpaan kukinta-aikaan, kun pölyttäjät ovat liikkeellä. Niitto pitäisi tehdä vasta kukinta-ajan jälkeen.

Monille uhanalaisille lajeille voidaan perustaa elinympäristöjä. Hyvä esimerkki tästä ovat paahdealueet, jotka ovat monien uhanalaisten perhoslajien elinympäristöjä.

Viherympäristöliitto muistuttaa, että jokainen voi auttaa itsekin säilyttämään monimuotoista elinympäristöä esimerkiksi seuraavilla keinoilla: perustaa hyönteishotellin, rakentaa hulevesien imeytysalueen, antaa osan nurmikosta muuntua monilajiseksi niityksi, jättää lahopuita tai käyttää kasveja kerroksellisesti ja valita kasvilajit pölyttäjien tarvitsemien ravintokasvien perusteella.

Viherympäristöliitto valmistelee parhaillaan alan ammattilaisille uusia ohjeita, jotka pohjautuvat muun muassa vuonna 2018 valmistuneeseen KESY-hankkeeseen (kestävä ympäristörakentaminen).

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi