Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Huhtikuun kalakisassa mukana harvinainen laji

Taisto Rostin peilikarppi oli 72-senttinen. Kuva: Taisto Rosti

Keväinen huhtikuukaan ei vielä avannut kalahanoja odotetulla lailla. Oikukkaan talven jäljiltä jäät olivat pitkän aikaa huonot ja petolliset, etteivät esimerkiksi ajoneuvolla liikkuvat kalastajan tohtineet lähteä pyydysten laskuun aavoille.

Eikä huhtikuu ollut herkkua pilkkijöillekään. Milloin tuuli rajusti ja milloin oli kovat yöpakkaset, eikä keli lauhtunut juurikaan tuulen takia päivän koittaessa.

Hannu Jukan Luhangasta pilkkimä ahven vei huhtikuun kisavoiton. Kuva: Hannu Jukka

Huhtikuun kisauistimen nappasi nimiinsä Hannu Jukka, jonka kalansilmällä viritettyyn pystypilkkiin tarrasi komea ahven. Kala iski aivan pohjan tuntumasta ja väliveden paikkeilla Jukka uskoi vielä, että pilkissä on hauki. Avantoon asti nostettaessa kala muuttui kuitenkin pulskaksi ahveneksi, joka painoi 1 280 grammaa.

Pituutta Päijänteestä Luhangan vesiltä nostetulla kalalla oli 42 senttiä.

Joskus aiemmin olen kirjoittanut, että hyvä arviomitta ahvenelle on sen pituus. Kilon ahven on noin 40 senttiä pitkä. Sata grammaa tulee lisää joka sentiltä tästä ylöspäin. Jukan ahvenenkin kohdalla tämä pitää aika hyvin kutinsa.

Hieman harvinaisempaa herkkua sai maistaa Taisto Rosti, jonka Kymijärveen laskemasta verkosta nousi peilikarppi. Pituutta kalalla oli 72 senttiä. Vaakaan asti kalaa ei saatu, mutta arvioksi kalastaja laski noin kahdeksan kiloa. Kala oli takertunut 60-milliseen verkkoon.

– Omalta tutulta venepaikalta nousi pystypilkillä muutama komea ahven. Suurin 1 150 grammaa ja neljä noin 300-grammaista, kirjoitti Tommi Varpenius Vesijärvestä pilkkimistään saaliista. Mormuskan pikkujigillä nousi myös laskematon määrä pikkuahventa, mutta suurempaa kalaa pieni jigi ei tällä erää innostanut.

Matti Turpeinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi