Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Kiljuhanhi selvisi täpärästi sukupuutolta

Suomalaiset löysivät uuden levähdysalueen lähetintä kantavan linnun avulla.

Ilahduttava määrä kiljuhanhia on ohittanut Oulun. Kuva: Juha Markkola/WWF

WWF:n työryhmä laski viime viikolla 105 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea Oulun seudulla. Yksilömäärä saattaa vielä kasvaa, ennen kuin kiljuhanhet jatkavat kevätmuuttoaan pohjoiseen.

Luku on osoitus siitä, että kiljuhanhi on saatu pelastettua Pohjoismaissa välittömimmän sukupuuton vaaralta.

Kiljuhanhi on uhanalaisimpia Pohjoismaissa pesiviä lintulajeja. 2000-luvun alun huonoimpina vuosina kiljuhanhia havaittiin Suomessa vuosittain alle kymmenen.

Nyt sen kanta on kuitenkin ilahduttavassa kasvussa. Oulun seudulla on nähty useana peräkkäisenä keväänä yli sata yksilöä.

Vielä 1910-luvulla Oulun seudulla arvioitiin muuttajamääräksi noin 10 000 yksilöä. Liiallinen metsästys etenkin muutto- ja talvehtimisalueilla on suurin syy kannan taantumiseen.

Tarkkailu alkoi 1985

Kiljuhanhet muuttavat keväisin Kreikassa sijaitsevilta talvehtimisalueiltaan Norjan Lappiin pesimään. Matkalla ne pysähtyvät Oulun seudulle lepäämään ja ruokailemaan, jolloin WWF:n kiljuhanhityöryhmä laskee ne kannan kehityksen arvioimiseksi.

Useimmista muista hanhilajeista poiketen kiljuhanhi on riippuvainen matalakasvuisista luonnonniityistä. Maatalouden muutokset, umpeenkasvu, lisääntyvä tuulivoimarakentaminen ja muut maankäytön muutokset ovat lajille iso uhka, kertoo WWF.

WWF:n kiljuhanhityöryhmä aloitti tarkkailun vuonna 1985, ja nykyisin työ toteutetaan WWF:n ja Metsähallituksen yhteistyönä. Ympäristöministeriö tukee tarkkailun toteutusta. Kyseessä on maailman pisin katkeamaton havaintosarja kiljuhanhikannan kehityksestä.

Kiljuhanhet talvehtivat Unkarissa ja Kreikassa ja matkaavat nyt pesimäalueilleen Pohjois-Norjaan. Kuva: Tapio Kostet/WWF

Norjasta Kreikkaan

Oulun seudulla parhaillaan lepäilevässä kiljuhanhiparvessa on mukana myös lähettimellä varustettu kiljuhanhikoiras. Norjan lintutieteellisen yhdistyksen (BirdLife Norjan) tutkijat asensivat linnulle vuosi sitten kevyen satelliittipaikantimen. Lintu sai nimekseen Blue.

Lintu pesi viime kesänä onnistuneesti Pohjois-Norjassa ja muutti poikueensa kanssa syyskuussa Suomen yli Kreikkaan.

Maaliskuussa Blue aloitti kevätmuuttonsa lentämällä Unkariin. Sieltä se jatkoi huhtikuun puolivälissä Koillis-Puolaan.

Yllätys Hiidenmaalla

Pääsiäisenä lintu siirtyi yllättäen Viron Hiidenmaalle paljastaen aiemmin tuntemattoman kiljuhanhien levähdysalueen. Suomalaiset vapaaehtoiset matkustivat välittömästi saarelle ja onnistuivat laskemaan alueelta yli sata kiljuhanhea. Tämä on suurin Virossa havaittu kiljuhanhimäärä 1960-luvun jälkeen.

– Levähdysaluetta etsittiin pitkään sen jälkeen, kun kiljuhanhet lakkasivat muutamia vuosia sitten käyttämästä Manner-Virossa sijainnutta perinteistä aluetta. Alueiden paikallistaminen ja turvaaminen on lajin suojelu kannalta keskeisen tärkeää, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi