Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Perhosten tarkkailu on kansalaistiedettä – ilmoita havaintosi lajitietokeskukselle

Keltasiipinen sitruunaperhonen on helppo tunnistaa. Perhoshavaintoja kerätään lajitietokeskuksen tietokantaan. Kuva: Katja Luoma

Vakituiset perhosvieraat ilahduttavat mieltä, mutta harva tietää, että havainnot voi laittaa myös hyötykäyttöön. Omaa kotipihaa tai mökin ympäristöä tarkkailemalla voi osallistua valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan. Kun tavalliset ihmiset antavat panostuksensa ja aikaansa tieteen edistämiseen, puhutaan kansalaistieteestä.

Pitkään jatkunut lajiseuranta antaa tutkijoille hyödyllistä tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Perhosseurantaa on tehty Suomessa jos vuodesta 1991 lähtien.

Suomen Lajitietokeskus kerää perhosista ja muistakin lajeista yhtenäistä ja avointa tietokantaa. Kaikki perhoshavainnot voi tallentaa Lajitietokeskuksen Vihko-palveluun (osoitteessa laji.fi/theme/nafi). Perhoshavainnon kirjaamiseen tarvitaan ainoastaan tieto lajista, ajankohta ja paikkatieto kymmenen kilometrin tarkkuudella. Apua lajien nimeämiseen saa verkosta ja luontokirjoista.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi