Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Kevään perhosretkellä bongattiin neitoperhonen ja liuskaperhonen

Aurinkoinen sää houkutteli hyönteisiä liikkeelle jo huhtikuussa – luontokuvaaja kertoo kuvausretkestään.

Liuskaperhosen siipien reunat ovat lajityypillisesti hyvin epätasaiset. Nikon D500, 300 mm, 1/1600 s, f 11, ISO 800, käsivara. Kuva: Jussi Murtosaari

Korpilahti 18.4., kevään ensimmäinen perhosretki.

Upea aurinkoinen sää. Maastossa oli vielä melko paljon lunta, joten päiväperhosia ei varsinaisesti odottanut edes näkevänsä, mutta silti niitä oli lennossa. Lumi ja päiväperhonen samassa kuvassa antaisi jo lähtökohtaisesti kuvalle kontrastia.

Homma osoittautui kuitenkin hankalaksi, sillä lumiset paikat eivät ole niitä lämpimimpiä, joten perhoset tuntuivat niitä myös karttavan. Muutaman kerran sitruunaperhonen lensi melko läheltä lumilaikkua, ja yritin epätoivoissani jonkinmoisista lentokuvaa. Hieman tuntuivat taidot olevan ruosteessa talven jäljiltä, ja lopputulokset jäivät laihoiksi.

Neitoperhonen herkuttelee pajunkukilla. Nikon D500, 105 mm, 1/640 s, f 11, ISO 800, käsivara. Kuva: Jussi Murtosaari

Perhonen ja näsiä

Lopulta huomasin yhden perhosen laskeutuvan risulle lämpimässä rinteessä. Kömmin paikalle ja huomasin perhosen löytäneen pienen kukkivan näsiän. Tilanne, jonka olin päässyt näkemään vain kerran aikaisemmin. Nyt kuvia syntyi pikavauhdilla, ja päivä oli jo niillä pelastettu.

Etelärinteen liuskaperhonen etsi kumppania, mutta paikalle osui vain toinen koiras. Muutaman kerran pojat kohosivat kiivaasti kisaillen puiden latvojen tasolle, mutta paikan valtias palasi aina saman tien takaisin valitsemalleen tähystyspaikalle. Muutaman spurtin jälkeen otus päästi kuvaajankin lähelleen, ja niin sain senkin muistikortille talteen.

Tyttöperhoset eivät juuri välitä kukista.

Tämä yksilö oli selvinnyt talvesta lähes vahingoittumattomana, ja siipien värityskin oli vielä melko raikas. Oranssinruskea väritys kadottaa perhosen helposti kuivuneiden lehtien sekaan.

Korpilahti 19.4., kevään toinen perhosretki

Sää suosi edelleenkin, joskaan ilma ei ollut aivan yhtä lämmin kuin edellisenä päivänä. Toisaalta se oli hyväkin, sillä nyt mallit eivät olleet aivan yhtä riehakkaalla lentopäällä.

Lämpimillä paikoilla ensimmäiset pajut olivat jo ehtineet kukkaan, ja sehän oli hyönteisille yhtä juhlaa. Kukista löytyi kaivattua mettä ja sen myötä energiaa pitkän talven jälkeen.

Pellonreunan pajusta löytyi komea neitoperhonen. Muutaman kerran se vaihtoi kukkaa ja avasi siipensä. Näin se imi kukasta ravintoa ja auringosta lämpöä. Kamera surahti muutaman kerran, ja otus ikuistui sähköiseen muotoon muidenkin iloksi.

Tyttöperhosten takasiivet ovat oranssiset ja laji muistuttaakin lennossa pientä nokkosperhosta. Nikon D00, 300 mm, 1/1250 s, f 11, ISO 800, käsivara. Kuva: Jussi Murtosaari

Koivuntyttöperhoset kuuluvat mittareihin

Päiväperhosten joukossa lenteli myös useita koivuntyttöperhosia. Ne eivät ole päiväperhosia vaan kuuluvat mittareihin, mutta lentävät silti vain päivällä. Näiden neitojen tuntosarvet eivät ole kärjestään nuijamaiset niin kuin päiväperhosilla. Lentotyyliltään ne ovat hieman pöristeleviä.

Laji on usein kevään ensimmäisiä kotelosta kuoriutujia ja on äärimmäisen valmistautunut aikaiseen lentoaikaan. Se on edellisen kesän aikana kehittynyt munasta toukaksi ja koteloitunut jo hyvissä ajoin syyskesällä. Laji talvehtii niin sanottuna koteloimagona, jossa kotelon sisällä on jo valmiiksi kehittynyt perhonen, joka vain odottaa kevään ensimmäisiä lämpimiä säitä lähteäkseen lentoon.

Tyttöperhoset eivät juuri välitä kukista mutta imevät toisinaan vuotavaa mahlaa ja erityisen mielellään kosteutta maasta. Laji onkin helpointa kuvata hiekkatieltä juomassa. Laji vaikuttaa perhoseksi poikkeuksellisen hyväkuuloiselta ja pelästyy helposti jopa pelkkää kameran laukaisua.

Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi