Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Helsingin yliopisto kerää lepakon kakkaa – hakee nyt avustajia tutkimukseen

Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitetään molekyylimenetelmin, mitä ravintoa lepakot käyttävät, ja miten ravintohuippu ajoittuu lepakoiden lisääntymiskauden kanssa. Kuva: ESS-arkisto

Viliseekö vintilläsi lepakoita? Oletko kesäharrastusta vailla? Helsingin yliopisto hakee apukäsiä tutkimukseensa, jonka keskiössä on lepakoiden ulosteen kerääminen.

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon johtama tutkimusryhmä tutkii lepakoiden ruokavaliota ja lisääntymiskäyttäytymistä ilmastonmuutoksen viitekehyksessä. Yliopisto hakee tutkimuksensa avuksi ihmisiä, joilla on pääsy lepakoiden kesäyhdyskuntaan. Osallistujia toivotaan mahdollisimman laajalta alalta ympäri Suomea.

Kansalaiskeräys toimii yliopiston mukaan niin, että osallistuja vie keräyspaperin lepakoiden lepopaikan alapuolelle, ja kerää paperille pudonneet papanat säännöllisin väliajoin koeputkeen. Kaikki kerätty materiaali lähetetään tutkimuskauden lopussa Luonnontieteelliselle keskusmuseolle, joka koordinoi papanapankkia.

Lue myös: Alasenjärvi antoi pilkkijälle liki kiloisen pullero-ahvenen – huono pilkkitalvi parani maaliskuun lopulla
 

Helsingin yliopistosta muistutetaan, että keräysvaiheessa on erityisen tärkeää, ettei lepakoita turhaan häiritä tutkimuksen aikana.

Lepakkotutkimus kestää toukokuulta elokuulle, mutta mukaan voi ilmoittautua aina toukokuun puoleen väliin saakka. Tutkimusta rahoittaa Koneen säätiö.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa seurataan myös videokameroiden avulla lepakoiden elämää lisääntymisyhdyskunnissa, minkä vuoksi tutkijat etsivät myös sellaisia paikkoja, joihin kameroita voisi asentaa.

Helsingin yliopiston tutkimuksesta voi lukea lisää täältä.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi