Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Valokuvaajan töistä painettu miljoonia postimerkkejä – sinäkin voit nyt saada luontokuvasi postimerkiksi

Valokuvaaja Jussi Murtosaari on palkittu kunniakirjalla postimerkkisuunnittelijana.

Kalliosinisiiven kuvaa on käytetty Postin maksimikortissa rajattuna ja peilikuvana. Kuva: Jussi Murtosaari

Ensimmäinen yhteistyökerta osui vuoteen 2003.

Jyväskylässä järjestettiin postimerkkinäyttely ja sen yhteydessä julkaistiin ehiökortti. Sain kyseisen kortin suunnittelutehtävän.

Sinitiainen löytyy Keski-Suomen Filatelistiseura ry:n omakuvamerkiltä vuodelta 2015. Kuva: Jussi Murtosaari

Julkaisuajankohta osui kevääseen ja päätin ottaa aiheeksi keväiset päiväperhoset. Kortin vakiokoko on noin 10x15 cm ja siinä voi olla kaksi kuvaa. Toinen on postimerkkiä vastaava arvoleima ja toinen varsinainen kuva-aihe. Molempien kuvien tuli olla kortin osoitepuolella, joten niiden koko jäi melko pieneksi.

Päädyin lopulta nokkos- ja sitruunaperhoseen. Löysin arkistostani kohtalaisen selkeät ja sopivan malliset kuvat. Kortin ensipäivänleimaan piirsin sitruunaperhosen muodonvaihdoksen: muna, toukka, kotelo ja aikuinen perhonen.

Päivä- ja yöperhoset merkkeihin

Vuosina 2007 ja 2008 Posti julkaisi kaksi tarramerkkirullaa, joiden kuva-aiheina olivat perhoset.

Moniin postimerkkeihin on taltioitu perhosia. Kuva: Jussi Murtosaari

Ensin tulivat päiväperhoset: kalliosinisiipi, häive- ja suonkeltaperhonen. Niistä piti saada kuvat, joissa siivet ovat auki. Valitettavasti kaikki lajit eivät koskaan lepää siivet avoimina, joten varsinaisiin merkkeihin jouduin kuvaamaan kokoelmayksilöt.

Pienenä lohtuna Posti julkaisi yhdessä merkkien kanssa myös niin sanotut maksimikortit. Näiden korttien kuva-aihe on aina yhteneväinen merkin kanssa ja nyt voitiin käyttää luontokuvia. En ollut merkkien lopullinen suunnittelija, mutta toimin tiiviissä yhteistyössä hänen kanssaan.

Työn tuloksena meidät palkittiin kunniakirjoilla Vuoden huiput -suunnittelukilpailussa.

Seuraavana vuonna vastaavan merkkisarjan aiheena olivat yöperhoset. Nyt päästiin käyttämään oikeita luontokuvia myös itse postimerkeissä. Aiheiksi valittiin lopulta isosiilikäs, nastakehrääjä ja horsmakiitäjä.

Molempia merkkisarjoja painettiin miljoona, joten perhoskuviani on painettu miljoonia. Ilmeisesti ne ovatkin Suomen suuripainoksisimmat hyönteiskuvat.

Oma kuva postimerkiksi

Omien kuvien saaminen postimerkeille on nykyään mahdollista kaikille. Postilta voi tilata omalla kuvalla varustettuja postimerkkejä kymmenen merkin arkeissa. Valikoimassa se on niin sanottu omakuvapostimerkki.

Syntymäpäiväkutsuista tai joulukorteista saa hyvin persoonalliset käyttämällä postitukseen omilla kuvilla varustettuja postimerkkejä. Hinta on hieman nimellisarvoa eli ikimerkkiä korkeampi, mutta ei mitenkään mahdoton.

Kettu koristi Riihimäen Postimerkkeilijät ry:n omakuvamerkkiä ERÄ-messuilla tänä vuonna. Kuva: Jussi Murtosaari

Valittavana on muutamia erilaisia kuvakehyksiä ja arkin reunaan voi painattaa halutessaan hieman lisätietoa.

Palvelu löytyy Postin sivuilta ja toimii netissä. Sovelluksen käyttö on melko vaivatonta. Kuvat ladataan valmiisiin kehyksiin ja maksu hoidetaan ennakkoon. Valmiit merkit ilmestyvät omaan postilaatikkoon parin viikon sisällä.

Kuvien valinnassa kannattaa olla tarkka. Pienen koon takia kuvien tulee olla mahdollisimman selkeitä, ja taustan erityisen rauhallinen.

Jussi Murtosaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi