Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Puutarhan työkausi jatkui marraskuulle - lue miten talventuloa kannattaa ennakoida

Lintulauta kannattaa laittaa valmiiksi odottamaan pakkasia. Kuva: Mirja Hussain

Puutarhassa ja kotipihoilla olisi tänä syksynä ollut mahdollisuus tehdä syystyöt rauhassa ja ajan kanssa, mutta useimmat tekevät ne totuttuina aikoina, kun ei kulloisistakin säätiloista ole varmuutta.

– Kyllä tänä syksynä on ollut lämpimiä kelejä tehdä ulko- ja puutarhatöitä. Pitkän kesän jälkeen kasvit ovat ehtineet tuleentua, perennat ehtineet lakastua ja omenapuutkin varistaa kunnolla lehtensä, Pohjois-Karjalan puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Heljä Tolvanen pohdiskelee.

Muutakin hyötyä on.

– Lauhasta syksystä on monenlaista hyötyä. Maa on vielä sula. Vielä pystyy jakamaan perennoja, kääntämään kompostia, haravoimaan viimeisiä lehtiä. Piharakentajat ja huoltajat pystyvät tekemään istutus- ja laatoitustöitä, vesirännien kunnostuksia ja puhdistuksia ennen maan routaantumista. Talvisiin pihakoristeisiin on helppo hakea lumettomasta metsästä aineksia.

Talven tuloa kannattaa ennakoida.

– Lintulauta kannattaa laittaa valmiiksi odottamaan pakkasia. Vielä ehtii levittämään maanparannusturvetta ja kompostia istutuksille. Hedelmäpuiden suojaverkkojen tolpat kannattaa lyödä maahan viimeistään nyt ja kiinnittää verkotkin ennen lumia.

Roudasta ja lumesta olisi kuitenkin myös hyötyä. Ne kumpikin suojaavat kylmän arkoja kasveja.

– Roudattomassa maassa myyrät myllertävät ja syövät puutarhakasvien juuria ja sipuleita. Talvella lumi kannattakin poistaa tai tallata sieltä, mistä haluaa katkaista myyrien kulkureitin esimerkiksi omenapuun juuriston ympäriltä tai kukkapenkin edustalta. Maa jäätyy siitä kohtaa ja myyrien kulku vaikeutuu Tolvanen neuvoo.

Jotkut kasvit saattavat luulla marraskuun lämpöjä aikaiseksi kevääksi.

– Lokakuun alussa meillä oli lyhyt pakkasjakso. Se on voinut vaikuttaa kasvien kukinnan virittymiseen. Ruusupensas tai esikko saattaa avata jonkun kukan jo syksyllä, jos lauhat säät jatkuvat, Tolvanen summaa.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi