Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Leivonmäen kansallispuiston tutut reitit kohenevat

Rahapulassa kipuileva Metsähallitus sai EU-rahaa.

Rutalahdessa asuva Mailis Braun lenkittää 13-vuotiasta Kalle-koiraansa kansallispuistossa viikoittain. 25 vuotta Berliinissä asunut Braun osaa iloita suomalaisesta metsämaisemasta. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Kosken kohina täyttää korvat. Virtaavan veden yli pääsee kävelemään kahta tukevaa puusiltaa pitkin. Tai oikeammin: sillat vaikuttavat tukevilta tähän aikaan vuodesta, mutta kevättalvella tilanne on toinen. Silloin jää puskee voimalla siltoja vasten ja jäätyy niihin kiinni. Yli ei kannata yrittää.

– Viime talvena sillat olivat käyttökiellossa ainakin pari kuukautta, muistelee Mailis Braun.

Koskikaran kierros on Rutalahdessa asuvalle Braunille ja hänen Kalle-koiralleen tuttu reitti. Kaksikko lenkkeilee Leivonmäen kansallispuistossa viikoittain. Kosken yli pääsee sammalmättäiden peittämään satumetsään, jossa on koiralle paljon mielekkäitä hajuja.

– Asuin 25 vuotta Berliinissä. Sitten muutin mieheni kanssa Rutalahteen. Lapset ja lapsenlapset jäivät Saksaan, mutta käyvät luonamme joka kesä. Heidän kanssaan käymme täällä kansallispuistossakin. Rutalahti on kansainvälinen paikka, Braun kertoo hymyillen.

Leivonmäen kansallispuisto on mieleinen paikka monelle muullekin. Metsähallituksen mukaan puistossa kirjattiin vuonna 2017 yli 20 000 kävijää. Kuluvan vuoden luvuista ei ole vielä varmuutta.

Reitti maastopyörille

Syyskuun lopussa Leivonmäelle saatiin hyviä uutisia, kun Metsähallitus osoitti puiston kehittämiseen ja korjaamiseen 43 500 euroa. Rahoituksen turvin puistoon valmistui 22 kilometrin mittainen maastopyöräreitti. Opastekyltit uusittiin.

Seuraavia kohteita ovat Selänpohjan pysäköintialueen laajennus ja entistä suuremman liiteri-käymälän rakentaminen Lintuniemeen. Lisäksi rakennetaan uusia pitkoksia. Rahoitus on osa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -nimistä hanketta ja tarkoitettu käytettäväksi vuoteen 2020 mennessä.

Koskikaran siltojen uusiminen ei kuulu hankkeeseen.

– Sillat ovat akuutti korjauskohde, toteaa Leivonmäen kansallispuiston ystävien puheenjohtaja Lea-Elina Nikkilä.

Kansallispuistoja ylläpitävästä Metsähallituksesta kerrotaan, että Koskikaran tilanne on tiedossa.

– Tiedämme asian kiireellisyyden. Tavoitteena on, että sillat korjataan ensi vuonna, sanoo puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Toteutus edellyttää nyt käynnissä olevasta hankkeesta erillistä rahoitusta. Peltosen mukaan Metsähallitus on tehostanut tornien ja siltojen kuntokartoituksia sen jälkeen, kun riippusilta romahti heinäkuussa Repoveden kansallispuistossa.

"Keski-Suomen kansallispuistoista Leivonmäki ja Isojärvi soveltuvat parhaiten maastopyöräilyyn." Fatbikeja vuokraava Timo Hämäläinen

Repoveden tapauksen jälkeen keskusteluun nousi kansallispuistojen korjausvelka ja Metsähallituksen tiukka budjetti. Peltosen mukaan Metsähallituksen oma rahoitus ei riitä puistojen ylläpitoon. EU-raha ja yhteistyö avovankiloiden ja kriminaalihuollon kanssa on merkityksellistä. Keski-Suomessa tehdään yhteistyötä Laukaan avovankilan kanssa, josta saadaan sekä työvoimaa että rahaa esimerkiksi puutavarahankintoihin.

Leivonmäen kansallispuiston ystävät -yhdistyksellä on myös merkittävä rooli puiston ylläpitämisessä. Yhdistys on esimerkiksi järjestänyt jo vuosia niittotalkoita.

– Voimme tehdä talkoilla niiton kaltaisia asioita, mutta esimerkiksi pitkosten korjaaminen ei kuulu meille. Siinä tulevat eteen vastuukysymykset. Puistojen korjaus on Metsähallituksen vastuulla, muistuttaa Lea-Elina Nikkilä.

"Leivonmäellä paljon potentiaalia"

Hiljattain viitoitettu maastopyöräreitti on kansallispuiston uusinta palvelutarjontaa. Reitti soveltuu tavallisille maastopyörille ja fatbikeille eli leveärenkaisille läskipyörille. Jos omaa maastopyörää tai fatbikea ei ole, sellaisen voi vuokrata.

Joutsassa ei ainakaan toistaiseksi ole pyöränvuokrauspalvelua. Lähimmät vuokrauspaikat löytyvät Jyväskylästä. Yksi niistä on Versona oy. Yritys vuokraa pyöriä omatoimiseen kulkemiseen. Se järjestää myös opastettuja retkiä Keski-Suomen kansallispuistoihin.

– Keski-Suomen kansallispuistoista Leivonmäki ja Isojärvi soveltuvat parhaiten maastopyöräilyyn, sanoo Versonan toimitusjohtaja Timo Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan Leivonmäellä on paljon potentiaalia, mutta siitä on käytetty vasta marginaalisen pieni osa. Uusien reittien lanseerauksessa ei riitä pelkkä pinnallinen markkinointi, vaan tunnettuuden lisäämiseen tarvitaan paikallisten asukkaiden panosta.

– Tärkeintä olisi, että paikalliset ihmiset kävisivät testaamassa reittejä ja kertoisivat niistä sukulaisille ja tutuille. Siten tieto reiteistä leviää. Matkailijat tuovat seudulle rahaa, Hämäläinen kiteyttää.

Fatbike soveltuu ympärivuotiseen liikkumiseen. Leveärenkainen pyörä kulkee mukavasti kerihangilla ja moottorikelkan jäljissä. Sydäntalvella Leivonmäellä on mahdollisuus liikkua myös suksilla reilun 10 kilometrin mittaisella retkihiihtoladulla. Uutuudenviehätystä hakevat voivat kokeilla liukulumikenkiä, joita Hämäläinen kuvailee suksien ja lumikenkien välimalliksi.

Leivonmäen kansallispuisto perustettiin vuonna 2003 ja se on kooltaan vajaat 3 000 hehtaaria. Puiston vanhimpia metsiä edustavat esimerkiksi Joutsniemen ja Pirttiharjun yli 130-vuotiaat mäntymetsät. Luontotyypeistä vallitsevia ovat erilaiset suot (noin tuhat hehtaaria) ja harjumetsät (noin 330 hehtaaria).

Kansallispuiston seutu kuului muinoin Suur-Sysmän eräalueeseen. Eränkäynnistä muistona ovat vanhat nimet, esimerkiksi Joutsniemi joka viittaa jouseen. Erätalouden jälkeen alueella harjoitettiin kaskiviljelyä. Kaskeaminen oli yleistä vielä 1800-luvulla, jolloin alueella oli paljon ahoja. Historiaan perehtynyt kulkija löytääkin kansallispuistosta paljon menneiden aikojen kaikuja.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi