Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Nyt uhkaa loppua jo olutkin – panimot huolestuivat vesien kunnosta, katso kieli poskessa tehty video olutpulasta

Näyttäytyvätkö lämpimämmät kesät ja pitkät hellejaksot sinulle mahdollisuutena istua terassilla särpimässä kylmää ja halpaa olutta, auringon hyväillessä hipiää? Toiveajattelua. Ilmastonmuutos vie seuraavaksi nimittäin oluetkin.

Maailmalla leviää nyt Nature Plants -julkaisussa julkaistu tutkimus, jonka mukaan maailman oluentuotanto on vaarassa, mikäli ilmastonmuutosta ei pystytä torjumaan. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos nostaa oluen hintaa ja voi aiheuttaa jopa pulaa oluesta. Hinta saattaa nousta niin korkeiksi, että oluesta tulee ylellisyystarvike.

Vaikka olut ei kokonaan maailmasta loppuisikaan, oluen hinta voi nousta miljoonien ihmisten ulottumattomiin. Ilmastonmuutos vaikuttaa etenkin suurten eurooppalaisten oluentuottajamaiden, kuten Tsekin ja Belgian maataloustuotantoon. Huolenaiheena ovat sekä puhtaiden vesien riittävyys että maatalousmaan muuttuminen viljelykelvottomaksi panimoteollisuuden tarpeisiin perinteisissä oluentuottajamaissa. Tutkimuksesta ovat uutisoineet muun muassa Guardian, New York Times ja CNN.

Panimoilla huoli

Myös monet eurooppalaiset panimot ovat ilmaisseet huolensa ja allekirjoittaneet yhteisen kannanoton, jotta Euroopassa riittäisi puhdasta vettä panimojen tarpeisiin myös tulevaisuudessa. Yksityiset panimot, kuten Csupor, Pivovarna Trot ja Ground Zero, kuten myös Romanian olutpanimoiden yhdistys sekä Slovakian pienpanimojen yhdistys ovat allekirjoittaneet yhteisen kannanoton.

Vesipuitedirektiiviä käsitellään parhaillaan EU:ssa. Tavoitteena on, että kaikki Euroopan vesistöt olisivat hyvässä ekologisessa kunnossa. Tavoite on kuitenkin jatkuvasti siirtynyt, sillä tähän mennessä jäsenmaat ovat toteuttaneet direktiiviä laiskasti. Direktiivillä annetaan tavoitteet, jotka kukin jäsenvaltio sitten panee täytäntöön omalla kansallisella lainsäädännöllään.

Luontojärjestöt kampanjoivat

Myös WWF on lähtenyt nyt sadan muun ympäristöjärjestön kanssa kampanjoimaan Euroopan vesistöjen puolesta. #ProtectWater -kampanjaa vetää Living Rivers Europe -yhteenliittymä, johon kuuluvat ympäristöjärjestö WWF, Euroopan ympäristötoimisto, Euroopan vapaa-ajankalastajaliitto, European Rivers Network ja Wetlands International. Suomesta mukana ovat WWF Suomi, BirdLife Suomi, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä Suomen Luonnonsuojeluliitto.

#ProtectWater -kampanja on kieli poskessa tehty hätähuuto EU:n vesistöjä suojelevan lainsäädännön turvaamiseksi. Kampanjalla halutaan kertoa, miten oluen voisi käydä, jos pilaamme Euroopan järvet, joet ja kosteikot.

– Makean veden varastojen paras sopeutumiskeino ilmastonmuutosta vastaan, on niiden mahdollisimman hyvä ekologinen tila. Tätä puskurikykyä halutaan nyt heikentää EU jäsenvaltioissa ja tarvitsemme kansalaisia mukaan torjumaan nämä turmiolliset suunnitelmat – siksi käynnistimme vesivetoomuksen, WWF:n Suomen ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo.

Vetoomuksen Euroopan vesistöjen puolesta voi allekirjoittaa WWF:n verkkosivuilla.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi