Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Hirvikärpäsiä on nyt runsaasti, näin suojaudut niiltä liikkuessasi metsässä

Hiuksiin, vaatteisiin ja partaan tarttuneet hirvikärpäset voivat selvitä jopa saunasta ja pyykkikoneesta.

Metsään kannattaa nyt lähteä hyttyshattu päässä, jos haluaa välttyä hirvikärpäsiltä hiuksissa ja parrassa. Kuva: pertti louhelainen plou

Moni metsissä liikkunut on havainnut, että hirvikärpäsiä tuntuu nyt olevan paikoin runsaasti tavallista enemmän. Kainuun ely-keskuksessa työskentelevä hyönteistutkija Reima Leinonen vahvistaa asian.

– Paljon on sellaista tietoa kuulunut. Itse olen paraikaa Imatralla, ja kyllä näitä piisaa. Siellä missä on paljon hirviä, on myös paljon hirvikärpäsiä.

Merkittävin syy täikärpästen runsaudelle löytyy hirvikantojen lisäksi kärpästen onnistuneesta lisääntymisestä viime syksynä ja talvena.

– Viime syksynä ne löysivät hyvin hirvet. Leuto syksy varmasti edesauttoi asiaa. Pitää myös muistaa, että hirvikärpäsilläkin on luontaista kannanvaihtelua. Niillä on yleensä vajaan kymmenen vuoden sykli, Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan hirvikärpäset yrittävät päästä hirvien turkkiin aina pakkasöiden saapumiseen asti. Turkissa naaraat imevät verta hirvestä ja kasvattavat toukkia.

– Syystalven aikana poikasia kehittyy useita. Talvellakin hirvien lumisille makuupaikoille voi vielä tippua kuoriutumisvalmiita toukkia. Seuraavana kesänä tähän aikaan vuodesta niitä alkaa sitten tupsahdella.

Hirvikärpänen voi pistää osaa ihmisistä

Hirvikärpäset voivat olla metsissä liikkujille inhottavia seuralaisia, mutta sienestäjän tai marjastajan kohtaaminen tarkoittaa myös hirvikärpäselle onnettomuutta.

– Ihmisen valitseminen on sille harakiri. Kun hirvikärpänen kerran pudottaa siipensä, se ei pysty enää etsimään uutta isäntää, Leinonen kertoo.

Hirvikärpäset saattavat Leinosen mukaan toisinaan pistää ihmisiä.

– Joitakin ihmisiä ne pistävät hyvinkin hanakasti. Itseäni ne eivät ole pistäneet kertaakaan.

Kuva: Pertti Louhelainen

Hyönteistutkijan mukaan varmin keino suojautua hirvikärpäsiltä on peittää kaikki ihopinnat ja käyttää hyttyshattua. Metsään mennessä kannattaa myös valita ylle vaaleat vaatteet: ne vetävät hirvikärpäsiä puoleensa vähemmän kuin tummat.

– Kaikki karvoitus niitä kiinnostaa tietysti. Metsäkamppeet kannattaa käydä läpi päivän jälkeen.

Vaatteissa olevat hirvikärpäset eivät kuole välttämättä pesukoneessakaan.

– Hirvikärpäset ovat sitkeitä sissejä. Tuttavani, joilla on kunnon parta, ovat löytäneet niitä itsestään saunan jälkeenkin, Leinonen toteaa.

Hirvet kärsivät ihmisiä enemmän

Hirville hirvikärpäset ovat huomattavasti pahempi vitsaus kuin ihmisille. Leinosen mukaan kärpäset voivat aiheuttaa hirville suurta stressiä.

– Yksi kaveri kertoi juuri, miten hän oli nähnyt täysikasvuisen hirven juoksevan suolle. Kun se oli hetken ollut pysähdyksissä musta pilvi pöllähti ympärille. Se työnsi päänsä pari kertaa suonsilmäkkeeseen ja lähti taas juoksemaan karkuun.

Lue myös: Fingerporin piirtäjän Pertti Jarlan elämä antaa aineksia sarjakuviin – Rivo-Riitan esikuva löytyi lahtelaisesta ravintolasta
 

Myös hirven turkki kärsii hirvikärpästen käsittelyssä.

– Se on niin kuin verisuoniverkosto. Ei siitä paljoa nahkoja tehdä. Ruotsissa on laskettu kuolleesta hirvestä toistakymmentä tuhatta hirvikärpästä. Se on järkyttävä määrä.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi