Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Mikä on tämä loppukesän outo ilmiö?

Rapsikuoriaiset hakeutuvat erityisesti keltaisiin pintoihin.

Tämän loppukesän ilmiö ovat olleet keltaisiin, oransseihin tai yleensä vaaleisiin pintoihin iskeytyvät pienet, mustat kuoriaiset.

Kyseessä ovat rapsikuoriaiset, kertoo tutkija Jarmo Ketola Luonnonvarakeskuksesta. Hyönteiset etsivät keltaisia kukkia, joista ne voisivat löytää ruuakseen siitepölyä. Keltaiset paidat tai muut pinnat ovat väärä osoite, eivätkä kuoriaiset kauan viivy paikalla. Ne eivät aiheuta ihmiselle mitään haittaa.

Kyseessä on kesän toinen sukupolvi. Ensimmäinen sukupolvi tarkoitti talvehtineita aikuisia kuoriaisia, jotka munivat alkukesällä rypsin tai rapsin kukkanuppuihin. Munista kuoriutuivat toukat, jotka sittemmin aikuistuvat.

Rapsikuoriaisten suuri määrä on seurausta runsaslukuisesta edellisestä sukupolvesta. Rypsinviljelijät joutuivat torjumaan tuholaisia pelloilla jopa useaan kertaan.

Ravintokasveja ei enää ole paljon tarjolla. Siksi kuoriaisia eksyy myös epätavallisiin paikkoihin. Muutaman viikon kuluttua tämä sukupolvi laskeutuu vuorostaan peltojen lähistölle talvehtimaan.

Vuoden 2017 viileä kesä oli hankala useille hyönteisille, mikä nyt on näkynyt niiden vähäisyytenä, kuvailee Ketola. Rapsikuoriainen sen sijaan menestyi, mikä johti tämän kesän ilmiöön.

Rapsikuoriaiset ovat kiinnostuneet kaikesta keltaisesta. Kuva: Janne Ranne
Lue myös: Perhonen sentään - katso lukijoiden ottamat värikkäät kuvat!
 
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi