Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Kuuma kesä on suosinut kuusikoita tuhoavia kirjanpainajia – tutkijan puhelin soi koko kesäloman

Mänty on toipumassa versosurmasta.

Kirjanpainaja tekee käytäviä kuusen kuoren alle. Kuva: Osmo Kuisma

Kuusikoita uhkaavien kirjanpainaja-kaarnakuoriaisten leviäminen tänä kesänä on huolestuttanut metsänomistajia.

– Kesälomallakin työpuhelin soi yhtenään, enkä malttanut olla siihen vastaamatta. Isännät soittelivat huolissaan kirjanpainajista, joita he olivat metsäpalstoillaan havainneet. Se on shokki metsänomistajalle havaita pystyynkuolevia kuusia. Osa halusi kertoa, missä kaikkialla ovat tuhohyönteisiä havainneet ja osa kysyi neuvoa, mitä niille pitää tehdä, kertoo erikoistutkija Heli Viiri Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tänä kesänä kirjanpainajien epidemiaraja on ylittynyt muun muassa täysin uusilla alueilla Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Lisäksi epidemia-alueita on Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla. Epidemia-alueilla kirjanpainajia on niin paljon, että ne voivat iskeytyä tuulenkaatojen ja korjaamattoman puutavaran lisäksi eläviin ja terveisiin pystypuihin.

Jos kuusikossa näkyy merkkejä kirjanpainajista, kannattaa Viirin mukaan olla yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen tai puunosto-organisaatioihin. Metsätuholain mukaan vaurioituneet kuuset on korjattava pois, jos niitä on yli 10 kuutiota hehtaarilla.

– Mikäli puissa ei ole vielä sinistymistä havaittavissa, ne voivat yhä kelvata tukki- tai kuitupuuksi. Puu sinistyy kuitenkin nopeasti kirjanpainajan iskeytymisen jälkeen.

Vuonna 2013 oli vieläkin enemmän kirjanpainajia

Kirjanpainajan kanta on kasvanut poikkeuksellisen lämpimän kesän takia.

– Toukokuussa oli kirjanpainajille ihanteelliset parveilu- ja lisääntymisolosuhteet. Aikaisin keväällä parveilleet ja munineet kirjanpainajat tuottavat kesällä vielä lisää sisarusjälkeläistöjä, jos korjaamattomia runkoja ja kuivuuden heikentämiä pystypuita on tarjolla lisääntymiseen. Tänä kesänä on lisäksi mahdollista, että kirjanpainaja tekee toisen sukupolven Etelä-Suomessa, eli keväällä syntyneet yksilöt ehtivät itsekin vielä lisääntymään kuluvan kesän aikana, Viiri kertoo.

Epidemia-alueiden määrä ei ainakaan toistaiseksi ole vielä ennätysvuoden 2013 tasolla. Tuolloin tuhohyönteiset pääsivät lisääntymään, koska metsissä etenkin Kaakkois-Suomessa oli yhä paljon myrskytuhopuita muun muassa vuoden 2010 Asta-myrskyn jäljiltä. Kesä 2013 oli myös lämmin ja siten otollinen kirjanpainajan lisääntymiselle.

Kuuma ja kuiva kesä on auttanut mäntyä

Sen sijaan männyt ovat alkaneet toipua niitä vielä alkukesästä riivanneesta versosurmasta. Männyn versosurma leviää kosteina ja viileinä kesinä. Kuuma ja kuiva kesä on auttanut mäntyjä toipumaan sienitaudista.

– Havaintojen mukaan versosurmaa on nyt vähemmän kuin viime vuonna, joskin inventointi tältä kesältä on vielä kesken. Yksittäisillä alueilla on kuitenkin versosurman takia kuollut nuoria mäntyjä, mutta toisaalta ne ovat voineet kuolla myös kuivuuteen, sanoo tutkija Martti Vuorinen Lukesta.

Kirjanpainajat tekvät syömäkuviota puun nilakerrokseen

Kirjanpainajat ovat tummia, noin puolen senttimetrin mittaisia kaarnakuoriaisia, jotka iskeytyvät heikentyneisiin, vanhoihin kuusiin, hakkuuaukkojen reunapuihin, kuivuudesta ja taudeista kärsiviin kuusikoihin sekä kuusipuutavaraan.

Kirjanpainaja hyötyy kuumista ja kuivista kesistä. Kannan kasvulle otollisia ovat myrskytuhoalueet.

Kirjanpainajien ja niiden toukkien kaivamat syömäkuviot katkaisevat puun nilakerroksen nestevirtaukset. Tällöin puun latvuksen ravinteiden saanti heikkenee ja puu alkaa kuivua.

Kirjanpainajien oireita ovat karkea, ruskea puru puun kuorella paksun kuoren alueella, pystysuuntaiset syömäkuviot kaarnan alla ja kaarnan irtoaminen rungosta.

Kirjanpainajat kuljettavat puuhun myös sinistäjäsieniä, jotka aiheuttavat puutavaran pilaantumista.

Lue myös: Lukijalta: Vanhat riutuvat metsät eivät ilmastoa pelasta
 
Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi