Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Luonto

Helle hyydytti kalahanat – heinäkuun kalakisan kärkisijat lunastettiin ahvenilla ja hauilla

Laura Gaman ahven painoi 1600 grammaa.

Koko heinäkuun jatkuneet helteet tekivät ison loven perinteisesti vilkkaisiin Etelä-Suomen Sanomien kalakisatilastoihin. Reilusti yli 20-asteiseksi kohonneet vesien lämpötilat eivät jaksaneet innostaa sen enempää kaloja kuin kalastajiakaan liikkeelle.

Ilmiö näkyy paitsi sisäjärvillä, myös esimerkiksi tunnetuilla lohijoilla, joilla niin kalojen nousu kuin saantikin on viettänyt hiljaiseloa.

Tavallista rantaonkijaa helteet kiusasivat siksikin, että kunnollisten onkimatojen löytäminen rutikuivasta maastosta oli sangen työlästä.

Voitto heltisi ahvenella

Ei Päijät-Hämeessä toki aivan ilman saalista jääty. Kisakalat heinäkuussa olivat haukea ja ahventa. Kuukauden kisavoiton nappasi Laura Gama, jonka verkonkokemisreissu antoi komean ahvenen. Etelä-Päijänteelle, Kalkkisten vesille viritetty verkko luovutti ahvenen, joka painoi 1 600 grammaa. Pituutta kalalla oli 42 senttiä ja ympärysmittaa 29 senttiä.

Pohjaonkijakonkari Jorma Pitkästä onnisti niin ikään mojovalla ahvensaaliilla. Vaikka Nastolan Kukkasillakin viihtynyt itä-kaakkoistuuli hieman kalojen syöntiä hillitsikin, onnistui Pitkänen nappaamaan Kukkasesta 635-grammaisen ahvenen.

– Paistinpannulla paistettuna ahven oli mainio ja kuuluukin hienoimpiin kalaruokiini, kalastaja kirjoitti.

Leinon pariskunta kisaili

Leinon pariskunnan keskinäinen kalakisa heinäkuussa päättyi tällä kertaa yllätyksellisesti Matti Leinon voittoon.

– Olemme pitäneet pieniä kalakisoja aina silloin tällöin, ja vaimo on minut kepittänyt kalakisoissa monet kerrat. Mutta nyt kävi toisin, Matti Leino kirjoitti.

Kalaonnea kokeiltiin Vähä-Äiniön vesillä, mutta haukivieheet eivät kiinnostaneet muutamaa pientä ronkkua ja yhtä hauenpuikkaria enempää.

Uistinten vaihdon jälkeen siiman päässä alkoi tapahtua ja 20 minuutin väsyttelyn jälkeen oli Matti Leinon vuoro hymyillä. Haavilla kuiville nostettu hauki näytti kaupan vaa’alla painolukemiksi 8 800 grammaa. Pituutta kalalla oli 108 senttiä.

Lue myös: "Tämä on vegaaneillekin sopiva laji" - magneettikalastuksessa saalis voi olla sormus tai moottoripyörä
 
Matti Turpeinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi