Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Päijäthämäläiset senioriautoilijat saivat kotiläksyn kurkistaa konepellin alle - "Läheskään kaikki eivät ole koskaan lukeneet autonsa ohjekirjaa"

Liikenneturvan ennakoivan ajon pilottikoulutus yli 65-vuotiaille kiinnosti Hartolassa. Pilottikokeilu alkoi myös Nastolassa.

Liikenneturvan kouluttaja Ilkka Korhonen muistutti kurssilaisia oman ajoneuvon tuntemisen tärkeydestä. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Seniorit ovat kasvava ikäryhmä auton ratissa, minkä vuoksi Liikenneturva on kehittänyt ennakoivan ajon koulutuksestaan räätälöidyn version kuljettajille, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta. Uusimman koulutuksen pilottikokeilu alkoi tällä viikolla Hartolassa ja Lahdessa Nastolassa.

– Ennakoiva ajaminen on tärkeää kaikenikäisille, mutta iäkkään autoilijan on hyvä olla tietoinen siitä, miten ikääntyminen vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Havainnointi ja arviointi on hallittava liikenteessä myös iäkkäänä, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

Kaksipäiväisen koulutuksen aikana käydään läpi ikääntymisen vaikutuksia ajokykyyn ja -taitoon, iäkkäille tyypillisiä onnettomuusriskejä sekä annetaan vinkkejä vaaratilanteiden välttämiseksi. Koulutus ei sisällä ajo-opetusta eikä osallistujilta vaadita ajo-oikeutta.

Koulutuksessa esiteltiin ikäihmisten autoilua helpottavia apuvälineitä. Ilkka Korhonen näyttää, miten turvavyön vedin toimii. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Ikääntyminen heijastuu ajokykyyn muun muassa näkö- ja huomiokyvyn heikkenemisenä, reaktionopeuden ja toimintavalmiuden hidastumisena, nivelten jäykistymisenä ja lihasvoiman vähenemisenä. Lisäksi sairaudet ja lääkkeiden käyttö vaikuttavat usein kuljettajan tarkkaavaisuuteen liikenteessä.

Liikenneturvan kouluttaja Ilkka Korhosen mukaan seniorikuljettajan pitkä ajokokemus ja harkintakyky voivat kuitenkin paikata monia puutteita, jotka johtuvat fyysisistä muutoksista.

– Seniorit osaavat arvostaa turvallista ajamista eikä heillä ole samanlaista näyttämisen tarvetta kuin nuorilla kuskeilla. Ikääntymisen vaikutukset ajamiseen ovat yksilöllisiä, ja vastuullinen kuljettaja huolehtii siitä, että hänen terveyttään seurataan säännöllisesti, hän sanoo.

Korhosen mukaan ikääntyneiden pariskuntien keskuudessa on varsin tavallista, että vain toinen ajaa, vaikka molemmilla on ajo-oikeus.

Myös ajotaidon ylläpitäminen on ennakoivaa ajamista. Kouluttaja Ilkka Korhonen

– Myös ajotaidon ylläpitäminen on ennakoivaa ajamista. Etenkin pitkillä matkoilla olisi suositeltavaa vaihtaa välillä kuljettajaa, jotta toinen saisi tilaisuuden levätä, hän muistuttaa.

Koulutukseen osallistuvia pyydettiin vastaamaan etukäteen ennakkotehtävään, jossa heitä pyydettiin arvioimaan omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan kuljettajana. Korhosen ja Latun mukaan moni Hartolan kurssille osallistunut toi esiin, että pimeässä tai vieraassa ympäristössä ajaminen tuottaa heille vaikeuksia. Osa kertoi tuntevansa huonosti oman ajoneuvonsa hallintalaitteet.

Hartolalaiset seniorikuskit pitivät iän tuomana hyvänä puolena sitä, että kuljettaja voi valita melko vapaasti, mihin aikaan päivästä lähtee ajamaan. Osa näki vahvuutena myös sen, että tuntee hyvin oman ajokokemuksensa ja taitojensa rajat.

Auton istuimiin suunniteltu kääntölevy auttaa kääntymään istuma-asennossa. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

1970-luvulla ajokortin saanut hartolalainen Kerttu Asikainen kertoi oppineensa jo ensimmäisenä koulutuspäivänä paljon uutta. Kurssi jatkuu parin viikon päästä, jolloin pohditaan muun muassa omaan ajokuntoon vaikuttavia tekijöitä.

– Halusin saada lisää tietotaitoa ennakoivasta ajamisesta. En itse aja koskaan isoissa kaupungeissa. Heinolassa olen ajanut, mutten Lahdessa, hän kuvaili ajotaitojaan.

Halusin saada lisää tietotaitoa ennakoivasta ajamisesta. Kurssille osallistuva Kerttu Asikainen

Hartolassa jokainen osallistuja sai kotiläksyksi saman tehtävän: opettele tuntemaan oma autosi ja tarkista, että autosi moottoritilassa on kaikki kunnossa.

– Läheskään kaikki kuljettajat eivät ole koskaan lukeneet oman autonsa ohjekirjaa, josta kuitenkin löytyisi apu moneen ongelmaan, Korhonen sanoo.

Kouluttajat suosittelevat autoileville senioreille myös fyysistä liikkumista, sillä liikunnalla on monia hyviä vaikutuksia ajoterveyteen.

Tunnetko oman ajoterveytesi? Tässä Liikenneturvan tarkistuslista ikääntyvälle kuljettajalle

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi