Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Näkökulma: Kännykän käyttö ratin takana vähentyy, kun se tehdään yhtä paheksuttavaksi kuin päihtyneenä ajaminen

Autoillessa on aina tehty muutakin kuin ajettu. Matkapuhelimet tosin ovat paisuttaneet ongelman ihan uuteen potenssiin. Kuva: Johanna Erjonsalo

Lueskelin eräänä aamuna kansainvälistä tutkimusta matkapuhelimen käyttämisestä ajon aikana.

Tunnetun vakuutusyhtiön tilaamassa kyselytutkimuksessa peräti 93 prosenttia vastaajista väitti, että on autoa ajaessaan häiriintynyt erittäin harvoin tai ei koskaan kännykän käyttämisestä. Samoista vastaajista 84 prosenttia tosin kertoi havainneensa muiden kuljettajien häiriintyneen kännykän käyttämisestä ratin takana.

Niinpä. Samantapaisia vastausjakautumia saadaan, kun ihmisiltä kysytään, oletko mielestäsi keskimääräistä parempi kuljettaja.

Pari tuntia myöhemmin ajelin Nelostiellä satasen tuntinopeutta. Samaan suuntaan viereisellä kaistalla eteni kalliihko Mercedes-Benz, jossa sattumoisin hyvä ystäväni piti kännykkää korvalla ja toinenkin käsi heilui ohjauspyörän yläpuolella tehostamassa kaiketi kovin innostavaa puhelinkeskustelua.

Myöhemmin iltapäivällä lähetin ystävälleni WhatsApp-viestin: ”Sopiiko, että ostan sinulle joululahjaksi hyvän handsfree-järjestelmän autoon?”

Vastaus tuli heti: ”On minulla autossa kaikki Bluetoothit ja handsfreet, mutta kun olen niin vanhanaikainen.”

Vanhanaikainen... Ehkä kömpelöin ikinä kuulemani selitys tieliikennelain rikkomiselle.

Ei tämä uutta ole. Ihmiset ovat aina tehneet ratin takana asioita, joiden takia keskittyminen varsinaiseen ajamiseen herpaantuu. On valittu musiikkia, syöty välipalaa, meikattu, nostettu pudonnut lelu lapselle, etsitty ja avattu juomapullo...

Multitaskaajille tiedoksi, että sadan kilometrin tuntinopeutta liikkuva auto etenee kuudessa sekunnissa lähes 170 metriä.

Iloinen kilahdus kännykässä on kuitenkin eri asia. Saapunut viesti yhdistetään usein mahdolliseen mielihyvään, ja aivot alkavat erittää dopamiinia. Siis samaa hormonia, joka nostaa sydämen sykettä, kun luvassa on seksiä tai eteen kannetaan verraton ruoka-annos.

Kun viesti kilahtaa, moni kaivaa ajaessaan kiireesti kännykän esiin ja ahmii tuoreet terveiset jokseenkin pakkomielteisesti.

Jokainen orastava nautinto kun on tässä kovassa maailmassa otettava heti talteen, vaikka 99,9 prosenttia ihmisistä varmasti tuntee sekä lainsäädännön että vaarat kännyköidessään autossa.

Matkapuhelimen lainvastainen käyttäminen autoissa ei näytä loppuvan. Kuvittelemme olevamme multitaskaajia, joilta sen seitsemän asiaa onnistuu yhtä aikaa nips-naps-tuosta-vaan.

Multitaskaajille tiedoksi, että sadan kilometrin tuntinopeutta liikkuva auto etenee kuudessa sekunnissa lähes 170 metriä.

Kännykän holtiton käyttö autoillessa vähentynee tuntuvasti vasta sitten, kun se tehdään aikuisten oikeasti rangaistavaksi ja yhtä paheksuttavaksi kuin vaikkapa päihtyneenä tai ilman turvavyötä ajaminen.

Timo Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi