Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Auton takaistuin tahriintuu helposti, mutta auttaako monen suosittelema sooda?

Paras paikka kauppakasseille olisi pelkääjän penkin jalkatila.

Autotoimittaja Harri Blomqvist hyökkäsi päättäväisenä autonsa takapenkin likaläiskien kimppuun. Testin lopputuloksena oli tyytymättömyys. Kuva: Ville Sivonen

Autossa kuljettajan puoleisen takapenkin kangasverhoilu on täynnä vaaleusasteeltaan vaihtelevia ja erikokoisia läiskiä. Tuoksut ovat haihtuneet, mutta tahrat ovat pysyneet ja jopa muuttuneet näkyvämmiksi.

Autossa tahriutuu usein pahimmin vasemman takaistuimen verhoilu. Sinne on helpointa sujauttaa palautettavien tölkkien ja pullojen kassi, varustekassi tai jopa roskia. Takakontti on monissa autoissa hankala aukaista yhdellä kädellä, ja siellä pussi yleensä tuppaa kaatuilemaan, ellei ole verkkokangasta tai koukkuja, joihin tavaroita voi kiinnittää.

Kauppakassit pelkääjän penkin jalkatilaan

Paras paikka pussille olisi pelkääjän penkin jalkatila. Kun siirtää penkkiä eteenpäin, pussit pysyvät kätevästi paikoillaan. Yleensä vain on muka niin kiire, ettei millään ehdi kiertää auton toiselle puolelle penkkiä siirtämään.

Valitettavasti takapenkille päätyneet likaiset pussit joskus vuotavat, ja jotakin valuu penkille. Vaikka kaupan pihassa huomaisikin istuimeen lipsahtaneen lian tai kosteuden, ei yleensä ole saatavilla vettä ja pesuainetta.

Moni suosittelee ruokasoodaa

Kun oman autoni tahrat alkoivat joitakin vuosia sitten jurppia, kävin puhdistamisen ammattilaisten luona kokeilemassa höyrypesua ja imurointia. Pesun jälkeen verhoilu oli puhdas ja raikas. Vähän kerrallaan tahrat kuitenkin ilmaantuivat takaisin kuin torvisienet tutuille paikoille.

Läiskät ärsyttivät, ja tällä kertaa lähestyin ongelmaa internetin kautta. Erilaisia tököttejä ja niiden ominaisuuksia ylistäviä tuote-esittelyjä riittää.

Keskustelupalstoilla neuvottiin irrottamaan penkki, ja sitten laskemaan reilusti vettä painepesurilla penkin läpi. Monessa vinkissä ehdotettiin käyttämään ruokasoodaa, jolla kerrottiin likojen ja epämiellyttävien tuoksujen lähtevän.

Monien toistama neuvo oli yksinkertainen ja samansuuntainen: levitä soodaa penkille ja anna vaikuttaa pari tuntia tai yön yli, niin homma on hoidettu.

Ruokasoodalla näyttää olevan verkkokeskusteluissa muutenkin hurja maine. Väitetään, että sillä pääsee eroon esimerkiksi krapulasta, nivelkivuista ja jalkasienestä. No, miksipä ei sitten likatahroistakin?

Ruokasooda teki yllättäen parempaa jälkeä kuin teollinen puhdistusaine. Kuva: Harri Blomqvist

Tein testin. Rajasin penkin kahteen osaan. Toiselle puolelle levitin reilusti ruokasoodaa ja harjasin alueen huolellisesti tiskiharjalla. Toiselle puolelle levitin varaosaliikkeestä ostamaani Textile-vaahtoa, joka on valmistajansa mukaan tehokasta, nopeasti kuivuvaa ja hyväntuoksuista.

Annoin ruokasoodan vaikuttaa pari tuntia, ja laitoin vaahtoa vielä kertaalleen. Puhdistin soodan pois. Kuivuttuaan verhoilun pinta vaaleni, mutta takapenkistä paljastui yhä likaa ja läikkiä.

Silmämääräisesti arvioituna ruokasooda kuitenkin puhdisti kangaspintaa puhdistusvaahtoa enemmän. Isöäidin niksi näytti ainakin tässä tapauksessa kukistavan teollisen tuotteen.

Täytynee vielä kokeilla nettikeskustelujen neuvoja, joiden mukaan ruokasoodaa pitää terästää etikalla. Ellei sekään tepsi, pitää turvautua painepesuriin.

Harri Blomqvist
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi