Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Auton saa käyttöönsä ostamattakin – yhteiskäyttöautoja on Lahdessakin, tuorein toimii minuuttitaksalla

Lisäksi kaupungissa on tarjolla vertaisvuokraamista sekä pitempiaikaista vuokrausta. Kesä on sesonki ainakin osalle yrityksistä.

Lahtelainen Tatjana Suhanova käyttää yhteiskäyttöautoja ainakin kerran kuukaudessa. Kuva: Ronja Koskinen

Vaihtoehtoja oman auton omistamiselle on nykyään enenevissä määrin. Kesällä Lahti sai yhden uuden palveluntarjoajan, kun yhteiskäyttöautoyritys 24Rental Networkin omistama Go now! levisi kaupunkiin. Jo aiemmin Lahdessa on toiminut saman firman 24Rent-palvelu.

Uuden palvelun saapumisen taustalla on Lahden kaupungin keväällä aloittama kolmivuotinen kokeilu: yhteiskäyttöautoyritys voi saada luvan käyttää ilmaiseksi ja ilman aikarajoituksia kadunvarsipaikkoja, jotka on merkitty asukaspysäköintitunnuksilla.

Nyt lupa on vajaalla kymmenellä Go now'n ja 24Rentin autolla.

Minuuteiksi tai tunneiksi

Molemmissa palveluissa auton saa lennosta verkkopalvelun kautta, mutta muuten eroja on. Go now tarjoaa autoja minuuttitaksalla. 24Rentin autot tarjotaan tunneiksi tai päiviksi.

– Käytännössä palvelut on tarkoitettu eri tarpeisiin. Go now'ssa on vain henkilöautoja, 24Rentissä on pakettiautoja, minibusseja ja henkilöautoja, kertoo 24 Rental Networkin myynti- ja markkinointikoordinaattori Elina Toiminen.

Go now -palvelussa autoja on Lahdessa kuusi, 24Rentissä 13 kappaletta. Osa autoista on tarjolla molemmissa järjestelmissä. Go now'ta Toiminen kuvailee lisäpalveluksi ja kertoo käyttöjen olleen vielä yksittäisiä. Sen sijaan 24Rentillä on Lahdessa hänen mukaansa vahva jalansija. Rekisteröityneitä käyttäjiä on noin 1 000.

– Käyttöasteet pyörivät sijainnista riippuen 30–70 prosentissa. Jatkossa ehkä pyrimme siihen, että autoja on paikoissa, joissa ihmiset helposti kulkevat, Toiminen sanoo.

Kuukaudeksi tai kesäloman ajaksi

Autontarpeeseen vastaavat tietty myös autovuokraamot, joista auton saa tarvittaessa myös pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi Hertz tarjoaa Minileasingiä ja Europcar Kausiautoa, joissa molemmissa auton saa käyttöönsä minimissään kuukauden ajaksi.

Europcarin yrittäjä Kari Vallasjoki kertoo, että Kausiautot ovat olleet yksityisellä puolella kasvava trendi.

– Erityisesti kevät ja kesä ovat huippukautta. Auto otetaan esimerkiksi kesäloman ajaksi, Vallasjoki kuvailee ja lisää, että yksi syy kasvavaan suosioon on se, että hinnoittelu on tullut lähemmäs kuluttajaa.

Vertaisvuokraaminen pientä Lahdessa

Omanlaisensa kuvio ovat yksityisten omistamat, mutta yhteiskäytössä olevat autot. Blox Car -vertaisautopalvelun kautta Lahdessa on tarjolla kaksi autoa. Autoaan jakaa myös yksi henkilö Asikkalassa ja yksi Orimattilassa.

Blox Carin järjestelmässä on ympäri Suomen 900 autoa, mutta markkinointijohtaja Santeri Petrellin mukaan niistä on koko ajan saatavilla noin 100–200.

– Autoja tulee ja menee. Kesä on sesonki, ja silloin on jatkuvasti paljon autoja vuokralla, Petrell kertoo.

Hänen mukaansa auto voi olla omistajansa käytössä normaalisti, ja autoa vuokrataan silloin kuin sitä ei itse tarvita.

Avainten luovutus voi hoitua avainsäiliön avulla, mutta Petrellin mukaan suurin osa hoitaa asian kasvotusten. Vertaisvuokraamiseen on tarjolla myös räätälöityjä vakuutuksia.

– Silloin auton normaalivakuutusten päälle tulee vuokrausajaksi lisävakuutus, joka kattaa bonusmenetysten turvaa, petoksia tai väärinkäytöksiä, Petrell kuvailee.

Käyttöä ainakin kerran kuukaudessa

Lahtelaisyrittäjä Tatjana Suhanova on yhteiskäyttöautojen vakiokäyttäjä. Ensimmäisen kerran hän muistelee kokeilleensa autoja pari vuotta sitten, ja nykyään käyttöä on ainakin kerran kuukaudessa.

Omaa autoa Suhanovalla ei ole. 24Rentin yhteiskäyttöautoja hän on käyttänyt esimerkiksi Helsingissä käymiseen. Välillä hän ajaa niillä Lahdessa, esimerkiksi jos kuljetettavana on jotakin painavaa tai isoa tavaraa. Minuuttitaksaisia Go now -autojakin hän voisi kokeilla, mutta vielä ne ovat olleet tarpeen tullessa varattuja.

– Muuttoihin olen käyttänyt pakettiautoja, hän lisää.

Suhanova kehuu yhteiskäyttöautoja siisteiksi ja hyvin hoidetuiksi, ja vuokrauksetkin ovat sujuneet paria pulmaa lukuun ottamatta hyvin. Suhanova harmittelee silti, että asiakaspalvelun numeroa joutui tarpeen tullen etsimään kissojen ja koirien kanssa.

– Asiakaspalvelu on todella ystävällinen, hän sanoo kuitenkin.

Esimerkiksi kerran auton ovi ei ollut aueta, mutta kun asiakaspalveluun sai yhteyden, kävi ilmi, että Suhanova olikin itse väärän auton luona. Kerran hän sai puolestaan yritykseltä palautetta, kun luultiin, että hän oli tupakoinut autossa. Tupakoitsija oli ollut joku edellinen käyttäjä, eikä Suhanova ollut kiireessä ilmoittanut tumpeista ja tupakanhajusta.

– Olisi ehkä pitänyt ilmoittaa siitä. Sakkoa ei kuitenkaan tullut, hän kertoo.

Vuokrauksen hinnat vaihtelevat riippuen varausajasta ja vuokrauksen ajankohdasta.

– Yksi kalleimmista varauksistani oli 80 euroa, kun auto oli minulla 10–12 tuntia. Halvin oli pari tuntia yhdeksällä eurolla, Suhanova kertoo.

Yhteiskäyttöauto kerrostalon parkkipaikalla

Tulevaisuudessa yhteiskäyttöautoja saattaa olla enemmän myös esimerkiksi kerrostalojen asukkailla. Tällä hetkellä sellaista tarjoaa ainakin Lumo, jolla on 24Rentin kanssa yhteistoimintaa useassa kaupungissa. Lahdessa käytössä on henkilöauto ja pakettiauto.

Autot kuuluvat siis 24Rentille, mutta niiden "kotipaikka" on Lumon talojen yhteydessä. Niinpä asukkaat pääsevät autoon helposti käsiksi. Lisäksi asukkaille on neuvoteltu 30 prosentin alennus.

– Saavutettavuus on aika oleellinen asia, pohtii Lumon asiakkuuspäällikkö Pekka Kivistö.

Hän uskoo yhteiskäyttöautojen käytön olevan kasvussa.

– Suomessa ollaan kymmenen vuotta Eurooppaa jäljessä. Siellä on paljon toimijoita. Mekin olemme huomanneet asukkaiden käytössä, että kasvua on vuosi vuodelta.

Lumon osoitteissa on ympäri Suomen noin 30 autoa, joilla on tämän vuoden aikana ollut parituhatta käyttökertaa. Lahden autoja on käytetty satakunta kertaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi