Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Älä kuskaa koululaista autolla – pyöräily on turvallista ja erinomaista liikuntaa

Säännöllinen pyöräily kouluun olisi helppo tapa lisätä lasten liikuntamääriä. Kuva: Tuire Punkki

Koulumatkojen pyöräileminen olisi erinomainen tapa lisätä lasten ja nuorten liikkumista. Noin puolet alakoululaisista liikkuu suositusten mukaisesti tunnin päivässä, mutta 13–15-vuotiaista saman verran liikkuu enää viidennes suomalaisnuorista.

Pyöräliitto ja Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes muistuttavat, että suomalaisilla on loistava mahdollisuus lisätä aktiivisuutta pyörällä, koska pyörätiet ovat hyvät, kevyen liikenteen väyliä on paljon ja yhteiskuntamme on erittäin turvallinen.

– Pyöräilyssä vakavat loukkaantumiset ovat onneksi harvinaisia. Kouluun pyöräily onkin onnettomuustilastojen mukaan monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo, Likesin tutkija Jouni Kallio sanoo.

Älä kuskaa, pyöräily on ilmastoteko

Likesin tekemän kyselyn mukaan yleisin syy siihen, etteivät lapset ja nuoret kulje pyörällä kouluun, on kyydin saaminen. Muita syitä ovat viitsimättömyys ja liian pitkäksi koettu koulumatka.

– Kyydin antaminen autolla voi tuntua hetkellisesti hyvältä palvelukselta, mutta oikeasti se on ennemmin karhunpalvelus, jos opetetaan lapset passiivisen elämäntapaan, Jouni Kallio sanoo.

Koulu- ja aluekohtaiset erot koululaisten pyöräilyaktiivisuudessa korostuvat varsinkin talvisin. Pääkaupunkiseudulla kouluun pyöräily vähenee talvella merkittävästi, Oulussa pyöräily on yleistä ympäri vuoden.

– Teini-ikäisille pyöräilyn lisäämistä voisi kannustaa myös esimerkiksi sillä, että se on iso ilmastoteko, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen vinkkaa.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi