Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Huumeissa ajaminen yleistyy – huumeratit tuttuja erityisesti nuorille

Huumeet näkyvät Liikenneturvan mukaan entistä enemmän myös liikenteessä. Kuva: Johanna Erjonsalo

Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti joka neljäs nuori tuntee tai tietää henkilön, joka on kuljettanut ajoneuvoa huumeiden vaikutuksen alaisena. Asenteet huumeratteja ovat tiukat nuorison keskuudessa. Lähes kaikki vastaajat (94 %) pitävät huumeissa autoilemista vakavana liikennerikkomuksena. Suhtautuminen on yhtä jyrkkää myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen.

– Huumeiden käyttö on kasvanut, ja se näkyy valitettavasti liikenteessäkin. Kaveripiirin ja muiden läheisten kielteinen suhtautuminen on iso ennaltaehkäisevä tekijä päihtyneenä ajamiseen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo.

Älä päästä päihtynyttä rattiin

Rattijuopumustapauksissa kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15–24-vuotiaita. Päihteet erottuvat yhtenä isona riskitekijänä nuorten onnettomuuksissa, etenkin kesäliikenteessä. Liikenneturva vahvistaa rattijuopumuksen vastaista ilmapiiriä kampanjoimalla yhteistyökumppaneineen erityisesti nuorten selvän liikenteen puolesta.

#Rohkee-kampanja kannustaa estämään kaveria ajamasta päihtyneenä – ottamalla tarvittaessa vaikka avaimet pois, jos ei muu auta. Yli yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta nuoresta toivoikin, että kaverit yrittäisivät estää, jos olisi itse aikeissa ajaa päihtyneenä. Omaa kaveria estäisi ajamasta päihtyneenä aivan tai melko varmasti lähes jokainen kyselyn vastaajista.

ESS
online@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi