Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Törmäystesti yllätti: kärkeen kirivät Mersun pienokainen ja täyssähköauto

Viime vuonna testattu Mercedes-Benzin A-sarjalainen pitää pintansa EuroNCAP:n törmäystestien kärjessä. Kuva: EuroNCAP

Kun autojen ostokriteereistä tehdään kyselytutkimuksia, vuosi vuodelta merkittävämpi valintaperuste on turvallisuus. Moni kuluttaja ei silti tiedä, ehdi tai muista vierailla Euro NCAP:n verkkosivuilla. Luotettavan ja riippumattoman testaajan turvallisuusraportit jäävät turhan vähälle huomiolle.

Viime vuonna Euro NCAP muutti törmäystestejä niin paljon, ettei nykyisten testien tuloksia pidä verrata vuonna 2017 ja ennen sitä tehtyihin.

Uudenlaisessa testeissä on käynyt 44 automallia. Ohessa kunniataulukko vuosien 2018–2019 parhaista testisuorituksista.

Pistemäärä on yhteenlaskettu prosenttiluku niistä neljästä turvallisuuden osa-alueesta, jotka Euro NCAP testaa. Ne ovat aikuismatkustajien suoja, ­lapsimatkustajien suoja, jalankulkijoiden suoja ja aktiivinen turvavarustelu.

1 Mercedes-Benz A-sarja

A-Mersun 354 pistettä koostuvat tasaisesta suorituksesta: 96, 91, 92 ja 75 prosenttia. Noteerauksen arvoa nostaa, että A-sarja on valmistajansa kansanauto ja lähtöhinta Suomessa on 27 000 euroa. A-sarjaa valmistetaan myös Uudessakaupungissa.

2 Tesla Model 3

Model 3:n aktiivinen turvavarustelu teki testaajiin vaikutuksen. 94 prosenttia on korkein aktiivisesta turvavarustelusta annettu NCAP-noteeraus. Muutkin prosentit ovat kovat: 96, 86 ja 74 (=350 pistettä). Sähköautoilun teknologiajohtaja Tesla sai uuden sulan hattuunsa.

Tesla on alusta saakka intoillut Model 3:n turvallisuudesta. Se ei ole pelkkää myyntipuhetta. Kuva: EuroNCAP

3 Lexus ES

Lexus ES on premium-luokan sedan. Lexus tavoittelee voimakasta kasvua Euroopan-myyntiluvuissaan, mikä arvatenkin lisäsi turvallisuuden painotusta uudessa ES-mallissa. NCAP-pisteitä yhteensä 345 (91, 87, 90 ja 77)

4 Volkswagen T-Cross

Volkswagenin pikkumaasturi yllättää sisätilojen väljyydellä ja ajo-ominaisuuksillaan. Mukavat NCAP-pisteet (344) todistavat, ettei turvallisuutta ole ylenkatsottu. Etenkin aikuismatkustajien suoja (97 prosenttia) on huipputasoa.

5 Toyota Corolla

Uuden Corollan tyrkkääminen markkinoille oli Toyotan tärkein ponnistus pitkiin aikoihin. Siksi mitään ei haluttu jättää sattuman varaan – kaikkein vähiten auton turvallisuutta. NCAP-pisteitä 342, joten polku on silläkin saralla sileä.

5 Audi Q3

Audi tavoittelee 4,5-metrisessä Q3-maasturissaan eleetöntä ajettavuutta ja sisällä pröystäilemätöntä perheauton ilmettä. Noihin lähtökohtiin istuu mainiosti tinkimätön turvallisuus: 342 pistettä ja jaettu viides sija NCAP-pörssissä.

6 Toyota RAV4

Toyotan muhkea katumaasturi RAV4 sai ensikoeajoissa kiitosta pienestä kulutuksestaan, sisätiloistaan ja kattavasta turvavarustelustaan. NCAP-suoritus (342 pistettä) todistaa, että suunnittelijat ovat onnistuneet.

Lue myös: Uskottava se on: Toyota GR Supra on BMW:n komponenteista valmistettu urheiluauto
Timo Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi