Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Riippumatto vauvoille autoon ja pari muuta takavuosien outoa turvavarustetta

Kaikki autoihin kehitellyt turvallisuustuotteet eivät ole nousseet suosioon.

Ei aika mennyt koskaan palaa, väitetään tutussa iskelmässä. Hyvä niin – ainakin jos puhutaan autojen turvallisuusvarusteista.

Tässä kolme autoihin kehiteltyä turvallisuustuotetta, jotka eivät vahvasta markkinoinnista huolimatta koskaan nousseet suosioon.

1 Riippumatto vauvoille

1970-luvun alussa mainostettiin autoihin kiinnitettävää riippukeinua, jonka luvattiin ”takaavan pienten lasten turvallisen matkustamisen autossa”. Tuotteen mainoskasvoksi oli löytynyt nuori lääkäri, joka ylisti riippukeinun hyötyjä.

Totta: pieni lapsi varmasti nukahtaisi riippukeinuun, joka keinahtelee lempeästi auton liikkuessa. Samoin takapenkille jäi riippumaton ansiosta enemmän tilaa matkustajille, kuten mainoksessa luvattiin.

Mutta se kolariturvallisuus – törmäyksessä riippukeinu ei suojelisi.

2 Sydämenlyöntejä Volvossa

Autonvalmistaja Volvo tunnetaan turvallisuuden edelläkävijänä. Ruotsalaiset ovat kehitelleet ja esitelleet kymmeniä turvavarusteita, joiden hyödyt ovat olleet kiistattomat.

Vuonna 2007 Volvo esitteli S80-malliinsa kehitetyn turvallisuustoiminnon, joka kuulostaa vainoharhaisuuden huipentumalta. S80:n avainten luvattiin hälyttävän omistajan lähestyessä autoaan, jos Volvon sisälle oli piiloutunut ihminen. Volvon mukaan toiminto perustui siihen, että sensorit tunnistavat sydämenlyönnit.

Volvo kaiketi arveli, että maailman levottomissa miljoonakaupungeissa on kysyntää tällaisellekin. Ei ollut.

3 Vedellä täytetyt tyynyt

Amerikkalaisen John Richin omistama yhtiö kehitteli ja valmisti 1960-luvulla vedellä täytettäviä törmäystyynyjä, joita saattoi kiinnittää auton keulaan ja perään. Richin mukaan ne ehkäisivät tehokkaasti auton naarmuuntumista pienellä nopeudella tapahtuvissa törmäyksissä.

Rich oli oikeastaan aikaansa edellä, mutta tällä idealla hän ei rikastunut. Kun parkkipaikkakolhut aina vain yleistyvät, vesityynyt alkavat kuulostaa mainiolta idealta. Vastaavia tuotteita on sittemmin syntynytkin – tosin vesi on korvattu muilla materiaaleilla.

Timo Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi