Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Nokkela harha syö suojatietä lähestyvien autojen vauhdin

Norjalaisen yhtiön kehittämät maalaukset saavat ihmisen aivot tekemään vääriä tulkintoja. Auton ratin takaa vaikuttaa pitkään siltä, että suojatie on tehty valkoisista betonilaatoista.

Noin kaksi vuotta sitten Islannissa alettiin kokeilla liikennehidasteita, jotka perustuvat taitavasti luotuun optiseen harhaan. Nokkelalla maalien käytöllä saadaan aikaan vaikutelma, että suojatien valkoiseksi maalatut alueet ovat muuta tienpintaa korkeammalla.

Islannissa viranomaiset totesivat pian, että optinen harha on tehokas liikenneturvallisuuden kehittäjä. Uudenlaisten suojatien maalausten todettiin pudottavan autojen nopeuksia. Isafjördurin kaupungin viranomaisten mukaan mikään perinteinen hidastetöyssy tai -koroke ei ollut lisännyt liikenneturvallisuutta läheskään yhtä paljon.

Idea otettu käyttöön muuallakin

Norjalaisen Vegamalun AS -yhtön kehittämät suojatiemaalaukset ovat sittemmin löytäneet tiensä useisiin maihin ja kaupunkeihin. Westminsterin kaupunginosassa Lontoossa kokeilua pidettiin niin myönteisenä, että Britannian pääkaupunkiin ilmestyy tänä vuonna lisää vastaavia suojatiemaalauksia. Myös monet muut Britannian kaupungit aikovat seurata Lontoon esimerkkiä.

Intiassa, 11 miljoonan asukkaan Delhissä norjalaiskeksintö on käytössä monilla asuinalueilla.

Korokehidasteet rasittavat

Delhin viranomaiset ovat tutkineet maalattujen suojatiehidasteiden tehon ja kertovat vaikutusten olevan ”erittäin rohkaisevia”. Tutkituilla alueilla autojen keskinopeus suojateitä lähestyttäessä on pudonnut aiempaan verrattuna noin kolmanneksen.

Delhin tutkimuksessa iloitaan myös samasta käytännön hyödystä, josta islantilaiset kertoivat heti kokeilun alussa. Taksikuskit ja muut ammattiautoilijat iloitsevat selkävaivojensa vähentyneen, kun hidastekorokkeita korvattiin maalilla. Samoin autojen rakenteisiin kohdistuu nyt kevyempi rasitus.

Timo Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi